Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alhem: Rättscentrum borde ha byggts i fritt område

Rättscentrum borde ligga fritt, tycker förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Sven–Erik Alhem kallades till platsen för explosionen av medier som behövde intervjuer och kommentarer.Bild: Mikael Anjou
När det började ljusna på gatan intill platsen för nattens explosion stannade en taxi och Sven-Erik Alhem klev ur. Undan för undan kommenterade den tidigare överåklagaren nattens bombdåd för svenska och utländska medier.
– Det här är en  stor händelse, ett angrepp på samhället och det kommer att få stora konsekvenser. Myndigheter måste få dramatiskt bättre skydd. Därmed blir det blir svårt för allmänheten att komma in hos till exempel polis och åklagare. Man kommer inte heller att få parkera sin bil så nära, säger Alhem.
Han bedömer att nattens gärningsmän är gangstrar som velat visa sin makt. Och att Rättscentrum byggts mellan folks bostäder på Porslinsgatan, Skansgatan och Korsgatan gillar han inte.
– Rättscentrum borde ha byggts med fritt område runt omkring.
En av dem som bor intill Rättscentrum håller med, säger han till Sydsvenskan.
Vid polisens presskonferens under måndagsförmiddagen fick länspolismästaren Jarl Holmström frågor om riskerna för grannarna med Rättscentrums placering. I sin analys tyckte han att polisen ska vara lättillgänglig för alla och därför finnas centralt, men att säkerheten kring byggnaderna måste ses över.
Gå till toppen