Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Den här var mycket, mycket kraftigare”

Andra bomben som detonerar
vid Christopher Aqurettes bostad.

Det är andra gången som Christopher Aqurette upplever en kraftig explosion invid sin lägenhet.Bild: Christopher Aqurette/Privat
Ungefär tio timmar har gått sedan bomben detonerade utanför Rättscentrums entré, som ligger fyra våningar ner från Christopher Aqurettes lägenhet.
– Underligt att just våra rutor klarade sig. Många fönster har krossats häromkring. Bland annat i lägenheterna över och under vår.
Han är hemma under måndagsförmiddagen, väntar på att hantverkarna som ska reparera den obrukbara balkongdörren och de förstörda fönsterramarna.
– Balkongdörren var stängd när smällen kom. Nu är den fem centimeter öppen och omöjlig att dra igen, säger Christopher Aqurette.
Han stod i badrummet när smällen kom en halvtimme före midnatt på söndagskvällen.
– Man förstod direkt att det inte var fråga om någon vanlig smällare. Jag kollade så att min partner var ok sedan gick vi in i vardagsrummet och tittade på förödelsen.
Den inglasade balkongen, som vetter mot Rättscentrums bombutsatta entré, skadades rejält. En glassektion flög i gatan. Balkongräckets skyddsskivor slet loss.
– I februari i år detonerade en mindre bomb på samma ställe. Den här var mycket, mycket kraftigare.
Christopher Aqurette har uppdrag som nämndeman för Moderaterna.
– Man undrar naturligtvis vad denna eskalering beror på. Jag förstår ju att attacken inte är riktad mot mig personligen. Men man påverkas ju när den inträffar bara tio, femton meter från där man bor.
Bygget av Rättscentrum, som blev klart 2013, så tätt inpå bostäderna vid Porslinsgatan och Skansgatan väckte protester.
– Då handlade det mest om att den nya byggnaden skulle stjäla ljuset i lägenheterna. Nu har ju andra problem kommit förgrunden.
Hur känns det att bo så nära en bombutsatt plats?
– Man blir naturligtvis fundersam. Kanske skulle man göra det lite svårare att nå fram till Rättscentrum entré nattetid, säger Christopher Aqurette.
Andra grannar till explosionen berättar så här:
– När smällen kom och glaset klirrade trodde jag att allt skulle tryckas in. Ljusstaken gick i golvet, och jag ryckte åt mig åttaåringen som satt i soffan vid fönstret. Jag hörde hur mina fönster sprack.
Det berättar en kvinna som bor mitt emot ingången till Rättscentrum, där en bomb exploderade under natten till måndagen. Hon vill inte släppa in Sydsvenskan och visa rummet där två fönster skadades.
– Min son ligger och sover där nu, säger hon och vill inte säga sitt namn.
En man i ett annat hus vid Rättscentrum fick minst ett fönster förstört av explosionen.
– Jag vaknade av tryckvågen och hörde glaskross. Hundarna blev livrädda och kröp upp i knät. Jag blev också livrädd och har inte sovit en blund sedan dess. Sedan ringde barnen från olika håll i Skåne ville veta hur vi hade de det, säger mannen som inte vill uppge sitt namn.
– Hur tänkte de när de la Rättscentrum här, mitt i bebyggelsen, frågar mannen och blickar ut över skadade hus, plåtar och glassplitter på trottoaren.
– Sådant här ska vanligt folk inte behöva stå ut med, säger han bestämt.
Gå till toppen