Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Justitieminister Morgan Johansson: ”Ett angrepp på rättsväsendet”

Justitieminister Morgan Johansson (S) fick höra om sprängningen när han vaknade hemma i bostaden i Lund i morse. Direkt bestämde han sig för att åka till Malmö för att på plats bevittna vad som skett.

Justitieminister Morgan Johansson åkte på eget initiativ till Rättscentrum efter att ha hört nyheten om sprängningen.
– Jag tänkte jag att det här måste jag åka och se på och prata med polisen för att få reda på mer.
Han fortsätter:
– Man ska akta sig för att spekulera alltför mycket om bakgrunden till detta. Men vi har haft en lång rad av både sprängningar och skjutningar. Inte bara i Malmö, utan över huvud taget i landet. Att den organiserade kriminaliteten har bitit sig fast och etablerat sig i Sverige menar jag är det allvarligaste hotet mot rättsväsendet nu.
Hur bör rättssamhället reagera på det här?
– Naturligtvis genom att klara upp det här brottet så fort som möjligt. Det kan vara svårt. Men jag har fullt förtroende för att polis och åklagare gör allt de kan för att gripa gärningsmännen.
Vad säger du om att man har byggt rättscentrum mitt inne i bostadskvarteren?
– Det har jag svårt att ha några synpunkter på. Den frågan prövade man när man byggde den. Men jag känner starkt för de människor som bor här för att de känner stark oro.
Kommer regeringen att vidta åtgärder?
– Jag ska börja med att se hur man kan stärka säkerheten fysiskt, men också för de människor som jobbar i rättsväsendet som ofta har en väldigt exponerad situation. Det finns ett antal åtgärder man kan överväga. Det är för tidigt att säga exakt vad.
Gå till toppen