Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen såg Malmöbomben före smällen

Polisens övervakningskameror såg ett föremål framför dörrarna till Rättscentrum i Malmö. Strax efteråt exploderade bomben och ställde till stora skador. Polisen ser ingen koppling till något pågående ärende.

JB Cederlund, förundersökningsledare och Jan Holmström, Länspolismästare.Bild: Anders Malmström
– Jag tycker att det är för jävligt, säger Zlatan Alikadic som bor i kvarteret.
Åsa Johansson, som är civilanställd vid polisen, möttes av avspärrningar när hon var på väg till sitt arbete på Rättscentrum på morgonen.
– Det känns så klart obehagligt, Vi har haft en sprängning tidigare, men den här gången var det värre.
TT: Hur känns det att gå till jobbet i dag?
– Det känns ändå okej. Sprängningen inträffade nattetid, så det känns inte som att de är ute efter att skada någon här. Men det är ändå en rejäl sprängning den här gången, så det här hade kunnat skada någon som var i närheten.
Detonationen orsakade stora materiella skador på entrén och fasaden på byggnaden. Dessutom gjorde tryckvågen att fönster krossades på fastigheter i närheten. Ingen människa skadades allvarligt.
– Men någon person har fått lindriga skärskador när en ruta tryckts in av tryckvågen, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisen.
Rättscentrum inhyser, förutom åklagarkammaren, polispersonal och tingsrättens säkerhetssal. Nattens explosion skedde vid entrén till säkerhetssalen.
Polisen i Malmö har i flera år haft pågående operationer specifikt riktade mot organiserad brottslighet. Sprängningarna låg dock kvar på samma nivå som i fjol mellan januari och augusti.
– Det är riktigt och vi har pågående insatser. Jag tycker nog att man kan anse att man når framgång i sitt arbete, men det är ett långsiktigt arbete och där måste man vara uthållig, säger Jarl Holmström.
Vad som hade hänt om polisen hunnit dit precis när explosionen skedde vill Holmström inte spekulera kring. Polisen har fått in uppgifter om att två mörkklädda personer har varit framme vid Rättscentrum och hunnit lämna platsen före detonationen. Om det rör sig om någon form av hämndaktion mot rättsväsendet vet inte polisen i nuläget.
– Jag tror inte att det finns någon pågående insats som man ska dra slutsatsen att det är en effekt av, säger Jarl Holmström.
Folk som samlats för att titta på förödelsen under morgonen vittnar om en tilltagande otrygghet i området. Zlatan Alikadic, som är nyinflyttad i kvarteret, håller med.
– Jag tycker att det är för jävligt att det här händer utanför en statlig rättsinstitution, säger han och fortsätter:
– Man börjar faktiskt tänka på om man vill bo kvar här.
När chefsåklagaren i Malmö, Ola Sjöstrand, kom till sitt arbete på Rättscentrum vid åttatiden på morgonen, var förödelsen på platsen fortfarande stor.
– Man blir bedrövad. Det är ju andra gången i år dessutom. En sådan här händelse riktar sig mot hela rättsväsendet och mot demokratin, säger han.
Domstolsverket vidtog inga särskilda säkerhetsåtgärder förra gången en sprängladdning detonerade vid Rättscentrum, så sent som i februari i år. Men Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, tror att explosionen kommer att medföra en rad konsekvenser ur både arbetsmiljö- och säkerhetssynpunkt framöver.
– Jag tror inte att man kan gå in på en polisstation framöver utan säkerhetskontroll. Samtliga domstolar måste ha säkerhetskontroll omedelbart, säger Alhem som ifrågasätter huruvida ett rättscentrum bör finnas mitt i ett bostadskvarter.
 
Gå till toppen