Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polispatrull nära att sprängas i luften

Den närmaste polispatrullen var bara några sekunder från Rättscentrums entré när bomben exploderade.
– Det är ren tur att de inte förolyckades, säger en polis.

Det var natten till måndagen som en kraftig sprängladdning detonerade vid ingången till Rättscentrum.
Polisens ledningscentral larmades kort innan explosionen. Larmet kom från ett bevakningsföretag efter att bilder från övervakningskameror visat att två personer befann sig utanför entrén. Polispatrullerna som åkte dit visste inte att en sprängladdning placerats på platsen.
– De visste inte vad det handlade om mer än att där var folk som betedde sig konstigt. Hade man trott att det var en bomb hade man inte gjort så. Då spärrar man av området. Då tar man in en robot och så vidare, säger en polis.
Den närmaste polispatrullen hade ett par hundra meter kvar att köra när bomben exploderade. Ett vittne som tittade ut genom sitt söndersprängda fönster såg hur en patrull anlände direkt efter explosionen.
– Det är tur att vi inte hade allmänheten eller poliser där när det small, säger JB Cederholm, förundersökningsledare från länskriminalen.
Ingen skadades allvarligt av explosionen, men en person fick lindriga skärskador. De materiella skadorna var däremot omfattande och ett stort antal fönster splittrades på omkringliggande fastigheter. Det har väckt frågan om placeringen av Rättscentrum - ett utsatt skyddsobjekt mitt i ett bostadsområde som dessutom har en förstärkt fasad som riskerar att rikta en eventuell sprängverkan mot intilliggande fastigheter.
– Personligen tycker jag att det är tokigt. Bland annat på grund av orsakerna du uppger själv, att det kan bli en förstärkning, säger Björn Trehörning, säkerhetsansvarig på rättscentrum.
Rickard Forsén är överingenjör på Totalförsvarets forskningsinstitut och expert på hur byggnader kan skyddas mot explosioner.
– När en sprängladdning detonerar kommer en tryckvåg som breder ut sig i alla dimensioner. Om laddningen ligger mot en kraftig vägg speglas tryckeffekten och sprids vidare mot intilliggande objekt och byggnader. Fönster är nästan alltid det som är vekast och går sönder på stort avstånd, säger han.
Hans bedömning är dock att ett förstärkt skalskydd har en marginell effekt.
– Det är nog en ganska liten skillnad mot om en sprängladdning placerats mot ett vanligt hus. Det har inte varit avgörande utan i så fall haft en marginell effekt. Det är inte det som påverkar mest, utan laddningens storlek och avståndet.
När det gäller sprängladdningar är det splitter, inte tryckvågor, som är farligast.
Bara i år har Malmöpolisen utrett ett tjugotal explosioner i Malmö. Inget fall har klarats upp. Ett dilemma är att de tekniska bevisen oftast förstörs. Även i det senaste attentatet är spåren få. Polisen vet till exempel inte åt vilket håll gärningspersonerna försvann.
– Det kan ha varit mot Schougens bro till fots. Det finns också uppgifter om en bil på Skansgatan och Porslinsgatan, säger JB Cederholm.
Enligt uppgift till Sydsvenskan har polisen flera olika teorier om vem som kan ligga bakom sprängningen. Attentatet betecknas som en särskild händelse, vilket innebär att stora spanings- och utredningsresurser satsas.
Gå till toppen