Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Rädda tystnaden i skånsk vildmark

Jag bor på en gammal släktgård i Gunnarp på Linderödsåsen. Runt knuten har jag det som brukar kallas den sista skånska vildmarken, blockstensmark med unik fauna påverkad av gamla vulkaner, fridlysta fladdermöss och fridlysta fåglar. Här driver jag företaget Humlahage och tar med barn och vuxna på hästupplevelser i skogen. Många av barnen är autistiska och de njuter av att insupa naturen från hästryggen. Tystnaden, friheten och hästen.
Hur blir det med lugnet med två vindkraftverk i skogen, undrar Lisa Wahlberg.Bild: Jenny Leyman
Vi brukar rida på en slinga som heter Bastslingan. Det är en handelsrutt från medeltiden med en sträckning och bredd som aldrig ändrats. Just där, en knapp kilometer från gården, ska två vindkraftverk klämmas in i skogen. Början på Bastslinga kommer då att förstöras och förmodligen även ett flertal gärdsgårdar. En bit av den k-märkta vägen från medeltiden kommer att naggas för att en markägare som inte bor här vill dra in pengar genom att sätta upp vindkraftverk mitt i den skånska skogen.
Hur själva uppförandet av verken kommer att påverka området har det inte informerats om. Men företagen måste ju på något sätt ta sig in på marken där verken skall byggas.
Verken kommer enligt fotomontage vara det första som syns när man kommer in på området och därmed förstöra intrycket av skogen och naturen runt omkring. Alla turister och vi boende som färdas på Bastslingan kommer gå miste om den naturupplevelse vi får idag. För Humlahage skulle ett uppförande påverka väldigt negativt. Lugnet, naturen och skogen är en av de viktigaste konkurrensfördelarna företaget har.
Lisa Wahlberg
egenföretagare i Hörby
Gå till toppen