Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skärpt säkerhet efter bombattentat

Kameror noterade ett föremål framför dörrarna till Rättscentrum före explosionen.

Bild: Hussein el-Alawi
Åsa Johansson, som är civilanställd vid polisen, möttes av avspärrningar när hon var på väg till sitt arbete på Rättscentrum på morgonen.
– Det känns så klart obehagligt, Vi har haft en sprängning tidigare, men den här gången var det värre.
Detonationen orsakade stora materiella skador på entrén och fasaden på byggnaden. Dessutom gjorde tryckvågen att fönster krossades på fastigheter i närheten. Ingen människa skadades allvarligt.
– Men någon person har fått lindriga skärskador när en ruta tryckts in av tryckvågen, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisen.
Rätten skärper nu säkerheten kring sina lokaler på Rättscentrum som inrymmer en mindre sal där häktningsförhandlingar brukar hållas, samt Malmö tingsrätts säkerhetssal.
– Arbetet nu går mycket ut på att ta kontakt med nämndemän, advokater, brottsofferstödjare och inte minst privatpersoner som är kallade hit. De ska veta att vi stärker säkerheten. Hur vi gör det kan jag inte säga, säger lagmannen vid Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg.
Fackförbundet Juseks senaste undersökning om hot och våld inom rättsväsendet visar att det ligger på en jämn nivå. Samtidigt känner sig landets åklagare tryggare nu, jämfört med för tre år sedan.
– Säkerhetsarbetet i domstolarna är inte bara en arbetsmiljöfråga utan också en demokratifråga, säger Erika Lejnefors, företrädare på Jusek.
Polisen i Malmö har i flera år haft pågående operationer specifikt riktade mot organiserad brottslighet.
– Jag tycker nog att man kan anse att man når framgång i sitt arbete, men det är ett långsiktigt arbete och där måste man vara uthållig, säger länspolismästare Jarl Holmström.
Polisen har fått in uppgifter om att två mörkklädda personer har varit framme vid Rättscentrum och hunnit lämna platsen före detonationen. Om det rör sig om någon form av hämndaktion mot rättsväsendet vet inte polisen i nuläget.
– Jag tror inte att det finns någon pågående insats som man ska dra slutsatsen att det är en effekt av, säger Jarl Holmström.
Folk som samlats för att titta på förödelsen under morgonen vittnar om en tilltagande otrygghet i området. Zlatan Alikadic, som är nyinflyttad i kvarteret, håller med.
– Jag tycker att det är för jävligt att det här händer utanför en statlig rättsinstitution, säger han och fortsätter:
– Man börjar faktiskt tänka på om man vill bo kvar här.
När chefsåklagaren i Malmö, Ola Sjöstrand, kom till sitt arbete på Rättscentrum vid åttatiden på morgonen, var förödelsen på platsen fortfarande stor.
– Man blir bedrövad. Det är ju andra gången i år dessutom. En sådan här händelse riktar sig mot hela rättsväsendet och mot demokratin, säger han.
Explosionen hördes över stora delar av Malmö och många oroliga ringde larmnumret 112.
– Jag hörde fönsterrutor som krossades och drog upp persiennerna. Då såg jag att vårt sovrumsfönster var krossat. En tavla hade ramlat ner från väggen, berättar en kvinna som bor i huset intill tingsrätten för Kvällsposten på nätet.
Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, tror att explosionen kommer att medföra en rad konsekvenser ur både arbetsmiljö- och säkerhetssynpunkt framöver.
– Jag tror inte att man kan gå in på en polisstation framöver utan säkerhetskontroll. Samtliga domstolar måste ha säkerhetskontroll omedelbart, säger Alhem som ifrågasätter huruvida ett rättscentrum bör finnas mitt i ett bostadskvarter.
 
Gå till toppen