Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sven-Erik Alhem: ”Jag tror att detta blir en vändpunkt”

Förre överåklagaren svarade på läsarfrågor.

Sven-Erik Alhem gick i pension från sin tjänst som överåklagare i Malmö 2008. Sedan dess arbetar han som expert i rättsfrågor.Bild: Mårten Svemark

Sydsvenskan: Välkomna till chatten med förre överåklagaren Sven-Erik Alhem om sprängdådet vid Rättscentrum i Malmö i natt.

 

Emma: Bor ca100 meter från den senaste sprängningen vid svartklubben på Västra Hindbyvägen här i Malmö. Det verkar som om polisen står helt maktlösa inför dessa typer av brott. Varför skall det vara så svårt att få upp övervakningskameor på utsatta platser?

Sven-Erik Alhem: Hej Ann. Malmö måste - precis som i många jämförbara länder - ta säkerheten och bevakningen på mycket större allvar. Jag är säker på att Malmöhändelsen nu blir som en milstolpe för detta. Bekämpningen av den grova våldsbrottsligheten görs det redan mycket bra insatser för. Krävs än mer myndighetsnära samverkan för tackling från alla upptänkliga håll, Sydsvenskan kan liksom övriga medieföretag bidra genom att t.ex. uppmana alla goda krafter att tipsa polisen med iakttagelser och tips för att inte låta den grova brottsligheten härja vidare.
Sven-Erik Alhem

Ted: Jag undrar varför man inte har dygnet-runtbevakning med skyddsvakter på en sådan högrisk och viktig instans?

Sven-Erik Alhem: Hej Ted! Frågan är självklar. Åtminstone nu när riskerna får anses uppenbara. I Sverige har vi alltför länge varit blåögda. Väldigt länge har vi haft fri entré till rättegångsförhandlingar. Myndigheterna har trott väl om människor. Trots tydliga tecken på en hårdnande värld. (Tidigare sprängning o t ex bombangrepp mot åklagares bostad.) Nu kommer det att bli en väsentlig skärpning med stora behov av bevakning med väktare.
Sven-Erik Alhem

Granne till polishuset: Är det möjligt att ha bättre span på buset, för att på så sätt förekomma, högre straffsattser, detta borde vara lika med mordförsök, och inte skadegörelse av egendom. Vad hade hänt om några hade dödads vid explosionen?

 

Sven-Erik Alhem: Hej Granne till polishuset!
Förstår din frustration och undran! För det första ligger Rättscentrum väldigt kloss intill "vanligt" boende, vilket från säkerhetssynpunkt känns märkligt. Brottsmisstanken nu gäller allmänfarlig ödeläggelse alternativt sabotage. Mycket allvarlig brottslighet så klart, där om brottet bedöms som grovt kan ge livstids fängelse. Det är hänsynslöst att låta spränga på detta sätt där risken för att människor kommer till skada eller dödas är uppenbar. Både yttre och inre spaning som polisen är bra på känns nu extremt angelägen.
Sven-Erik Alhem

 

Ann: Vad tycker du att Malmö respektive Sverige som nation ska göra för att minska den grova våldsbrottsligheten i Malmö? Och tycker du att en tidning som Sydsvenskan kan göra något?

 

Sven-Erik Alhem: Viktigast är att få tag i de hänsynslösa gärningsmän som är beredda utföra den här typen av illdåd och att de ställs inför rätta och får mycket långa fängelsestraff. Då blir det en kraftfull signalverkan till andra att den här vägen att gå till angrepp mot rättsväsendet och samhället är farlig. Jag är helt övertygad om att polis och åklagare kommer att göra sitt allra yttersta för att lyckas. I alla sådana lägen är upplysningar och tips från allmänheten guld värda. Där kommer Sydsvenskan och andra medieföretag in i bilden och kan bidra till att sådana tips kommer till polisen.
Sven-Erik Alhem

Tobias: Vad händer nu med de rättegångar som skulle ha hållit på Rättscentrum? Vem kan ha nytta av sprängdådet?

Sven-Erik Alhem: Hej Tobias
Allt har flyttats till tingsrättens lokaler vid Kalendegatan. Svårt att spekulera rörande motiv när vi inte vet något. Men det är ju uppenbart att det finns kriminella krafter som har en önskan att sprida en farlighetskänsla och att visa sin makt gentemot myndigheter som har att bekämpa de kriminella.
Sven-Erik Alhem

Hoover: Hur ser straffskalan ut för olaga innehav av sprängmedel ?

Sven-Erik Alhem: Hej Hoover. Har inte lagtexten tillgänglig men straffsatsen rör sig om allt från böter till ett måttligt fängelsestraff och kan naturligtvis inte jämföras med de allvarliga brott som nu misstänks föreligga (allmänfarlig ödeläggelse eller sabotage).
Sven-Erik Alhem

Elisa: Detta påminner om andra länder där man skrämmer till tystnad, hur ska en demokrati fortsätta få vara en demokrati vad finns det för beredskap för såna här terroristaktioner typ lagar då vissa tydligen inte vill ha en demokrati jag själv vill inte bo i ett sånt samhälle känns blåögt

Sven-Erik Alhem: Hej Elisa.
Staten måste alltid visa sig vara starkare än de kriminella krafter som vill söka få ett övertag och samtidigt sprida en nimbus av farlighet kring sig. Det är därför ett sådant här angrepp är riktat mot demokratin ytterst. Samtidigt måste lagar och förordningar alltid tillämpas av de brottsbekämpande myndigheterna även när angreppen är så pass allvarliga.
Sven-Erik Alhem

Oscar: Hej, jag bor ett par kvarter från där bomben sprängdes. Behöver man vara rädd som privatperson för att statliga myndigheter ska utsättas för såna här angrepp nu och i framtiden? Har Sverige blivit ett osäkrare samhälle? mvh o

Sven-Erik Alhem: Hej Oscar. Ja, jag förstår verkligen din oro. Rättscentrum ligger känsligt nära vanlig bostadbebyggelse. Jag utgår emellertid från att du trots allt kan känna dig förhållandevis trygg. Bevakningen runt Rättscentrum liksom om andra känsliga byggnader kan omgående förväntas förstärkas. Tror jag.
Sven-Erik Alhem

 

Leifegubben: Malmö har tyvärr blivit en stad där kriminaliteten breder ut sig mer och mer. Stadsdel efter stadsdel blir drabbad av detta. Hur skall denna trend kunna brytas? Finns det något hopp?

Sven-Erik Alhem: Hej Leifegubben
Hopp finns. Genom gedigna polisinsatser t ex i form av yttre och inre spaning och underrättelseverksamhet kan en förbättring ske. Tror också att det är hög tid för oss alla att bidra med informationer till polisen så långt vi kan om iakttagelser och tips om vad som kan vara på gång. Även ett litet tips kan få stor betydelse. Vi är alla betjänta av att den grova kriminaliteten aldrig får tillåtas få för stort inflytande.
Sven-Erik Alhem

 

Erik: Den allmänna diskussionen kring varför säkerhetssituationen för allmänheten och det vanliga samhället försämrats verkar fastna i invandring/ fri rörlighet eller olika ställningstagande kring ekonomiskt politik. Om säkerhetsfaktorer försämras över en 20-årsperiod, vem ansvarar för att stävja dem?

Sven-Erik Alhem: Säkerhetstänkandet måste bli ett helt annat. Tror att Malmöhändelsen leder fram till en vändpunkt. Vi har i mångt och mycket varit blåögda i Sverige. Bättre övervakning bl a genom väktare måste till. Samtidigt vill jag betona vikten av att gärningsmännen kan gripas och lagföras. Får de mycket långa fängelsestraff för vad de åstadkommit har det också en god signalverkan om att det är farligt att söka gå till angrepp mot rättsväsendet och ytterst själva demokratin.
Sven-Erik Alhem

 

Anders: Allmänfarlig ödeläggelse och 3 års fängelse. Ute efter 2 år. Är det rimligt för ett mycket grovt angrepp på rättsstatens kärna?

Sven-Erik Alhem: Hej Anders. Nej, det är det inte. Bedöms brottet som grovt kan livstids fängelse följa. Den här typen av brottsliga gärningar som innebär ett hot mot själva demokration måste straffas järnhårt. Men först måste gärningsmännen gripas, utredas och lagföras. Vet du något - det allra minsta - som läser detta tveka inte, hör av dig till polisen med ett tips!
Sven-Erik Alhem

16:23, 1 December 2014

 

Veki: Vilka grupperingar kan ligga bakom detta? Med detta menas: etnicitet, kriminella gäng etc.

Sven-Erik Alhem: Hej Veki
Helt omöjligt att spekulera kring. Det enda jag vågar mig på att det inte är vem som helst som fixar detta. Låt oss hoppas att vi relativt snart - via gripande, utredning och rättegång - kan få full klarhet i bakgrund och motiv.
Sven-Erik Alhem

 

Matilda: Kan detta vara en reaktion mot den myndighetsgemensamma satsningen som riktats mot kriminella? Både inom Sverige och i EU finns det ju en ökad satsning mot att agera brottsbekämpande och i samverkan mot kriminella entreprenörer.

Sven-Erik Alhem: Hej Matilda
Det är klart att risken finns att den som känner sig trängd kan vilja gå till motanfall. Vi vet ännu inget om bakgrund och motiv. Helt klart är att brottsbekämpande myndigheter både nationellt och internationellt har allt att vinna på en gemensam strategi mot den grova brottsligheten.
Sven-Erik Alhem

 

Granne: Hej..Varför bygga just det i centrala Malmö !!!

Sven-Erik Alhem: Hej Granne
Ja, den frågan är det många som ställer sig. Den är berättigad. Men nu finns Rättscentrum på plats och då gäller det att göra byggnade så bevakad och så lite angripbar som möjligt.
Sven-Erik Alhem

 

Eric malmö exil: Hej jag är en malmöexilare och varenda jag jag återkommer till Malmö märker jag av en förfallelse av olika stadsdelar. Hur ska man kunna vända på Malmös negativa trend när kommunen räddas av robin hood skatten som täcker över 4,5 miljarder kr? Från Botkyrka exilaren

Sven-Erik Alhem: Hej Eric malmö exil
Vill inte lägga mig i den politiska frågan. Tycker som bosatt i Malmö att det också finns mycket positivt att framhålla om staden. Du har en tydlig framåtsyftning och en GO-anda i Malmö. Allt är alltså inte bara nattsvart.
Sven-Erik Alhem

 

mvh daniel: Om man vet vem som gjorde dådet vad får man för skydd

Sven-Erik Alhem: Hej Daniel. Det är polisen som svarar för personskyddet. Jag är övertygad om att man därifrån ger bästa möjliga professionella skydd i en utsatt situation.
Sven-Erik Alhem

 

Granne: Hej. Tycker att det kommer inte hjälpa att ha bättre bevakning där. Det finns stor risk att boende i närheten kommer drabbas att ha det huset just där. Kan man inte flytta avdelningar till Länsstyrelse huset , där bor ingen efter 17.

Sven-Erik Alhem: Hej Granne.
En bättre bevakning bör rimligen göra nytta anser jag. Men jag förstår din oro över hur Rättscentrum är beläget. En eventuell förflyttning av denna nybyggda anläggning torde vara svår att genomföra.
Sven-Erik Alhem

 

Erik: Du skriver att säkerhetstänkandet behöver bli ett annat. Säkerhet finns typiskt innanför någon slags sfär med olika skal bestånde av väggar, förstärkta dörrar, väktare, kameror, staket, ordningsorganisation. Tidigare var nationsgränsen mer en sådan sfär. Vilka sfärer kan vara lämpliga idag?

Sven-Erik Alhem: Hej Erik. Jag är ingen säkerhetsexpert. Finns väldigt många aspekter på hur en ökad säkerhet ska fungera i praktiken. Många myndigheter blir involverade i frågan. Det gäller emellertid att börja med det mest närliggande.
Tullens funktion är naturligtvis viktig liksom all form av underrättelseverksamhet.
Sven-Erik Alhem

 

Gå till toppen