Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt färre skåningar startar företag

Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef i Region Skåne samt vd för Business Region Skåne.Bild: Jenny Leyman
TEXT: Oskar Ekström
Färre företag har nyregistrerats i Skåne i år, visar nya siffror från Bolagsverket. Antalet nya aktiebolag har minskat med över tio procent. I övriga landet är trenden tvärtom, där ökar antalet nya företag.
Enligt siffror från Bolagsverket, framtagna av Nyföretagarcentrum, nyregistrerades 7 287 företag i Skåne till och med november i år. Ifjor var motsvarande siffra 7 319 och för två år sedan 7 434.
Minskningen går emot trenden i övriga landet, där antalet nyregistrerade företag ökat med 2,2 procent.
I övriga landet är det framför allt antalet nya aktiebolag som ökat, totalt med 11,9 procent. Även där särskiljer sig Skåne.
Enbart 3 969 aktiebolag har registrerats i år, att jämföra med 4 414 vid samma tidpunkt förra året, en minskning med 10,1 procent.
Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef på Business Region Skåne, anser att statistiken delvis är missvisande.
– Vi tittar även på andra siffror i vår bedömning och då växer en annan bild fram.
Hon menar att Bolagsverkets statistik inte säger allt om tillväxten, eftersom den inte skiljer på nystartade företag och företag som enbart byter bolagsform.
– Enligt våra senaste siffror för reellt nystartade bolag såg vi mellan 2012 och 2013 en ökning med 189 bolag i Skåne, jämfört med en minskning på 285 i Stockholm.
Tillväxtanalys siffror, som Business Region Skåne använder, är inte färdiga ännu för 2014. Bodil Rosvall Jönsson varnar dock redan för att konkurserna just nu ökar i Skåne.
– Det svänger fort, men trenden 2014 har varit att Skåne har haft ett ökande antal konkurser. Det påverkar utvecklingen lite.
Även den globala konkurrensen har haft betydelse, menar Bodil Rosvall Jönsson.
– Skåne är ingen isolerad del och vi kan inte heller isolera oss. Men det är fortfarande en tuff lågkonjunktur i övriga Europa, och i jämförelse har vi en bra utveckling.
Det är på de stora företagen som antalet anställda minskat mest i Skåne.
– Tillväxten syns främst på små och medelstora företag. Där är det viktigt med ett ökat entreprenörskap.
Gå till toppen