Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Här skapar de drömmar

Kulturföreningen Medvind jobbar för att unga i Arlöv ska få vara kreativa på sin fritid. Och att de ska få vara det på samma villkor som vuxna.

Föreningen har funnits i ett och ett halvt år. Den håller till i Kronetorps mölla och jobbar bland annat med kultur för ungdomar. Tanken är att unga som får arbeta kreativt också utvecklas på andra sätt och klarar sig bättre i skolan.
På måndagar efter skolan samlas ett gäng unga tjejer i föreningslokalen. Dagens projekt, som de själva har bestämt, är att klä en provdocka.
– Ni kan använda vilket material ni vill, petflaskor, tyg, tidningspapper, plastpåsar. Ni kan också gå ut i naturen och ta löv eller vad ni vill därifrån, säger Lone Bach Borius, som är Medvinds ordförande.
Förra höstlovet medverkade Medvind i den skånska konstfestivalen Barnens Bästa Biennal. Då fick ungdomarna arbeta med den lettiske fotografen Andrejs Strokins.
Iulia Cismaru visar bilder som de tog i en spegelbox på Burlövs center, där besökare kunde bli fotograferade. Bilderna visades sedan både på möllan och på Arlövs bibliotek.
– Det var jätteroligt. Jag gillar att arbeta med konst och kultur. Här i Arlöv finns annars inte så mycket sådant, säger hon.
– Det är bara fotboll och parkour, och annat som mest är för killar, tycker Özge Peri när hon klär provdockan tillsammans med Iulia Cismaru och Shamin Bazoyar.
Även Shamin Bazoyar säger att det inte finns så mycket för tjejer i Arlöv.
– Jag tycker att det är jätteroligt att jobba med de som är ledare här.
Iulia Cismaru gillar att få uttrycka sina känslor genom konst.
– Det finns inga regler för det utan man kan göra vad som helst.
– Fast kanske inte riktigt vad som helst, svarar Rosemary Olaoye.
De diskuterar vad som är okej att göra i konsten, och hur olika ett konstverk kan uppfattas. När tjejerna besökte konstmuseet Louisiana i Danmark såg de väldigt olika saker i konstverken.
Nu hoppas föreningen Medvind att ungdomsverksamhet ska kunna utökas. En ansökan om stöd har skickats in till Allmänna Arvsfonden.
– Vi vill gå vidare med vår idé och fortsätta arbeta med ungdomar och konst. Och det finns plats för fler i gruppen, säger Lone Bach Borius.
Gå till toppen