Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag såg cancern som ett jobb”

SVT-profilen Katarina Hultling har tagit sig igenom både cancerbehandling och tjejklassikern. I hennes verktygslåda finns såväl självkännedom som öppenhet.

Katarina Hultling arbetar bland annat för Cancerrehabfonden. Nu fyller hon 60 år och konstaterar att hon aldrig har haft någon åldersnoja.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Hon ärvde inte kärleken till idrott – däremot påhittighet och otålighet från skådespelarpappan samt ordning och reda från lärarmamman. Katarina Hultling dansade, simmade och var mycket aktiv under uppväxten i Västerås. Intresset för curling, som senare ledde till två EM-guld och två VM-silver, kom vid 16 års ålder.
Med över 1 600 avsnitt av Sportnytt och Sportspegeln blev hon senare välkänd för en hel generation tv-tittare. Bland ett otal oförglömliga ögonblick finns sommar-OS 1996, då hon var kommentator under invigningen av olympiska spelens 100 års-jubileum.
År 2000 avsade hon sig jobbet som programledare på SVT och sadlade om till moderator.
– I Sportnytt talade jag till flera hundratusen, men såg ingen. På konferenser är det oftast några hundra, men jag kan se alla i ögonen. Jag har förmågan att skapa trygghet på den scen där jag står, oavsett om jag talar till barn eller pensionärer. Det gör att jag går hem i många läger.
Hösten 2011 fick hon ett besked som vände upp och ned på livet: Hon hade bröstcancer.
– Jag blev chockad och tänkte som så många drabbade ”varför just jag?”. Cancer fanns inte på min livskarta. Hela livet har jag tränat, hållit i gång, ätit okej och skött mig. Men cancer är lömsk och slår hej vilt omkring sig, säger hon i sitt kontor på Cancerrehabfonden.
Bland det första hon gjorde efter ha tagit till sig informationen var att acceptera fakta.
– Man måste försöka sluta gråta och ta sig an sjukdomen. Tyvärr finns det ingen utväg eller någon konsumentombudsman man kan reklamera sjukdomen hos. Jag tror på öppenhet, så jag talade mycket om hur jag mådde – med min familj, mina vänner och mig själv. Jag tog all hjälp jag kunde få för att klara av behandlingen och såg den som ett jobb. Det gav tillvaron struktur.
Sedan det omskakande beskedet har två och ett halvt år gått. Knölen i bröstet har opererats bort och hon har behandlats färdigt.
För att klara av en sådan sjukdom är en egenskap ovärderlig, framhåller hon: självkännedom.
– Jag klarade cancern så bra för att jag hade en bra verktygslåda redan innan. Det är viktigt att folk skaffar sig bättre självkännedom för att komma fram till vad som funkar bra eller mindre bra i deras liv.
Den 28 september passerade hon en personlig milstolpe. Hon deltog i Lidingöloppet och hade därmed klarat av den fjärde och sista delen av tjejklassikern.
– När jag sprang över över mållinjen ställde jag mig vid ett kravallstaket och kände hur tårarna rann av stolthet. TT

Katarina Hultling

Gör: Moderator, föreläsare och ”ambassadör” för Cancerrehabfonden.
Bor: Hus norr om Stockholm.
Familj: Sambo med Albert Svanberg (divisionschef på SVT), sonen Victor, 24 år.
Aktuell: Fyller 60 år den 5 december 2014.
Om att fylla 60: ”Kul att fylla jämnt igen. Jag har aldrig haft någon åldersnoja. Jag vill fortsätta att leva och vara frisk och hoppas att cancern inte återvänder.”
Firar: ”Med en vinterfest. Hemlig än så länge.”
Gå till toppen