Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Löfven har två möjligheter

Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus analyserar beslutet.

Vad innebär det beslutet?
– Det betyder att Sverigedemokraterna gör som de tidigare har hotat och utlöser en regeringskris.
Varför gör de det?
– På presskonferensen gjorde Mattias Karlsson en lång redogörelse för hur "skadlig" svensk invandringspolitik är. De har gjort allt för att få ut den frågan i rampljuset, och det är i grunden den som fäller avgörandet.
Men det är väl ingen skillnad mellan regeringens och alliansens inställning i invandringsfrågan?
– Nej, men Sverigedemokraterna gör Löfven ansvarig för den här situationen, och därför fäller man regeringens budgetförslag. Samtidigt säger de att om alliansen går fram med ett budgetförslag med samma inriktning när det gäller invandringen, så fäller man det också.
Vad tjänar Sverigedemokraterna på det?
– De visar sin makt som vågmästare och försöker tvinga de övriga partierna att förhandla med dem om invandringspolitiken. Samtidigt gör de lite av en logisk groda när de säger att de kommer att rösta på alliansens budget i morgon, med en migrationspolitik som är likadan som regeringens. Det enda sättetatt vara konsekventa vore att lägga ner sina röster imorgon, men det kommer de inte att göra.
Vad händer nu?
– Löfven måste reagera på detta. Ett sätt att undvika ett nederlag är att återremittera budgeten till finansutskottet, och sedan göra eftergifter till mittenpartierna så att de ställer sig bakom hans budget.
Hur troligt är det?
– Det vi har nu är en extrem situation. Sverigedemokraterna har visat sin makt. Antingen återremitteras budgeten till finansutskottet, eller så faller budgeten. Då måste Löfven avgå, och sedan kan han förhandla med mittenpartierna om att bilda en ny regering. Det är inte alls säkert att de är lika kategoriskt negativa i en sådan situation.
Är detta en historisk dag i svensk politik?
– Det är det ju. Senast det var regeringskris var 1990 när Ingvar Carlssons budget föll. Då avgick han och ombildade sedan regeringen och fick igenom en ny budget. Nyval har vi inte haft i Sverige sedan 1958.
Gå till toppen