Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

SD kastade ut Sverige i regeringskris

Stefan Löfven har kallat de fyra borgerliga partiledarna till Rosenbad i ett desperat försök att rädda regeringens budget – och själv slippa behöva avgå.

Sent på tisdagskvällen kallade Stefan Löfven de fyra borgerliga partiledarna till regeringshögkvarteret Rosenbad i ett desperat försök att rädda regeringens budget – och själv slippa behöva avgå.
– Det är hög tid att ta ansvar för landet, sade han.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) försökte sätta ytterligare press på de borgerliga att förhandla.
– SD vill tvinga fram en främlingsfientlig politik genom högt spel i riksdagen. Alla som står upp för öppenhet och humanism måste visa det nu.

Vid halv tio på kvällen kom Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C) tillsammans till Löfvens möte. Men de var kallsinniga till hans vädjan.
Alla fyra slog fast att de tänker rösta på sin egen alliansbudget.
– Vi är inte beredda att omförhandla den senare heller, sade Annie Lööf.

Därmed har Stefan Löfven två möjligheter inför onsdagens avgörande: Antingen skicka tillbaka budgeten till finansutskottet i hopp om att de borgerliga ska ändra sig. Eller att se den bli fälld.

Den dramatiska tisdagen började med SD:s gruppmöte i riksdagen på eftermiddagen. Partiet hade lovat besked. Förutsättning: Om SD röstar på alliansen skuggbudget faller regeringens budgetproposition – vilket ytterst kan leda till nyval.

När Mattias Karlsson och ekonomisk-politiske talesmannen Oscar Sjöstedt, både i mörka kostymer, klev upp på podiet var salen packad med journalister och tv-kameror.

Beslutet var redan fattat. Tidigare på dagen hade Karlsson gjort en sista avstämning på telefon med sjukskrivne Jimmie Åkesson. Men istället för att direkt tala om vad man kommit fram till höll Karlsson och Sjöstedt alla på halster i ytterligare en halvtimme genom lägga ut sin syn på vad man kallade Sveriges "extrema migrationspolitik".
– Den ansvarslösa invandringspolitiken förs på tvärs med svenska folkets vilja, hävdade Mattias Karlsson.

I en lång monolog utgöt han sig över invandrare som begår brott, som blir islamistiska terrorister i Syrien och över "massinvandringen" som sliter sönder samhället. Dessutom påstod Karlsson att Löfvens budget är underfinansierad, eftersom den inte tagit höjd för prognosen om att hundratusen människor kan söka asyl i Sverige nästa år.
– Regeringen lovar välfärdsreformer för monopolpengar.
När en reporter försökte avbryta och fråga vilket besked SD-topparna tänkte ge snäste Mattias Karlsson av honom:
– Du får vänta till jag är klar!

Till slut kom det: SD tänkte rösta på alliansen och fälla den rödgröna budgeten.

Mattias Karlsson gjorde ingen hemlighet av att hans mål är att tvinga de andra partierna att börja tala med SD i partiets helt centrala fråga: att kraftigt begränsa invandringen.
Och han pekade ut Miljöpartiet som boven i dramat.
– Sverigedemokraterna kommer att försöka fälla varje regering som väljer att föra en politik som ger en ökad invandring och ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik.

Miljöpartiet är SD:s hatobjekt sedan partiet gjorde upp med alliansen om en generös migrationspolitik under förra mandatperioden. Allt i syfte att hålla SD borta från inflytande. I oktober anslöt sig S till den invandringsvänliga pakten där nu alla riksdagspartier utom SD ingår.

Mattias Karlsson hoppas spräcka den pakten och tvinga de andra att minska invandringen.
– Vi hoppas som Sveriges tredje största parti få komma in i förhandlingsprocessen och få till stånd en reviderad budget.

Varken regeringen eller alliansen vill ge SD något inflytande. För att undvika det måste de förr eller senare börja tala med varandra över blockgränsen. Det var också Stefan Löfvens budskap på pressträffen där han bjöd in alliansen till det sena krismötet. En påtagligt skakad statsminister gick till fränt angrepp mot SD, som "förvandlat riksdagen till en lekstuga".
– De säger att de tänker fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa!

Sen bedyrade Löfven för de fyra allianspartierna att han är beredd att både ta och ge om de bara går med på att förhandla.
– Om man sätter sig vid förhandlingsbordet måste man vara beredd att kompromissa. Men det förutsätter att det sitter någon på andra sidan bordet.

Men de fyra alliansledarna var alltså inte intresserade av att hjälpa Löfven ur hans knipa.
– Vi kommer att rösta på vår egen budget i morgon, sade Jan Björklund på väg till statsministerns möte.

Väljer Stefan Löfven att försöka undgå ett svidande nederlag i dag genom att skicka tillbaka budgetförslaget till finansutskottet blir det ingen votering på onsdagen.

Eftersom de borgerliga så tydligt sagt att de inte vill förhandla är dock det troliga att omröstningen hålls som planerat. Då kommer regeringens förslag att förlora och alliansens vinna med stöd av SD.
Stefan Löfven gav inget klart besked om hur han agerar då. En möjlighet är att han avgår. En annat är att han senare utlyser nyval. Men det går att göra tidigast den 29 december.

Extra val

Så här står det i Regeringsformen om extra val:
11 § Regeringen får besluta om extra val till riksdagen mellan ordinarie val. Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.

Efter val till riksdagen får regeringen inte besluta om extra val förrän tre månader har gått från den nyvalda riksdagens första sammanträde. Regeringen får inte heller besluta om extra val under den tid då dess ledamöter, efter det att samtliga har entledigats, uppehåller sina befattningar till dess en ny regering ska tillträda.

Bestämmelser om extra val i visst fall finns i 6 kap. 5 §. Lag (2010:1408).
Gå till toppen