Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sista delen i en brokig trilogi

När Edda Magnason släpper sitt tredje album avslutar hon det som blev avbrutet av en viss Zetterlund.

Världen är rosaskimrande för Edda Magnason. Inte bara på grund av recensionerna av "Woman Travels Alone", utan för att hon bär runda glasögon med rosafärgat glas.
– Det har varit så grått i Stockholm. Det livar upp lite, säger Edda Magnason som besöker sin gamla hemstad Malmö.
Det har hänt otroligt mycket på kort tid. Film och soundtrack som Monica Z, priser, hyllningar, sommarturné. Mitt i allt detta började ett nytt album gro.
– Det har kommit till under så speciella omständigheter. Men efter filmen och alla andra grejer där jag haft en specifik roll hade jag en sådan lust att vara min egen chef och gå in i min värld igen, säger Edda Magnason.
Hon har hela tiden tänkt att hennes tre första album hänger ihop. Efter de första två kom den stora filmrollen emellan. Hon skrev inget och spelade inte en ton på pianot under Monica-tiden. När hon började igen var det som att lossa på pausknappen.
– Det var skönt att ta av klackaskorna och sätta sig vid pianot. Den här tredje skivan är en fortsättning. Jag ville göra den i samma anda, med väldigt olika låtar på samma album. Nästa gång ska jag ha mer ett koncept eller ett sound, säger Edda Magnason.
Att hitta tillbaka till skaparglädjen efter det stora genombrottet har inte varit lätt alla dagar. "Game of Gain", en av låtarna på nya albumet, handlar om att hoppa på ett tåg som gör att inget blir sig likt igen.
– Jag satt och arrangerade stråk klockan fyra på natten och var helt slut. Då slog det mig att gud, jag var ju jätteglad förut. Jag har liksom höjt ribban för allt. Nu måste jag åstadkomma så mycket för att få en kick. Det är lite som att man vill ha finare och finare hus för att kunna koppla av på terrassen, säger hon.
Ända sedan hon började skriva musik har hon gjort det på engelska. Hon tycker att det ger ett annat tonspråk, samtidigt som låtarna blir mer universella. Hon skulle inte ha något emot att lämna Sverige ett tag. Om inte med musiken så genom filmvärlden. Hon är sugen på att utveckla sitt skådespeleri och om rätt erbjudande dyker upp från Hollywood så nappar hon.
– Jag tycker att det är kul att röra på mig, även om jag också är hemmakär. Om det går att kombinera att göra eget med att få skapa med andra så tycker jag att det vore underbart.
I kalendern står först en utflykt till jazzens värld, som går via Danmark till Japan. Hon ska spela tillsammans med den danske jazzmusikern Niels Lan Doky och göra konserter i Köpehamn och Tokyo. Sedan väntar julledigt. Den 31 januari kommer hon med sitt band till Palladium i Malmö. I maj gör hon ytterligare fyra föreställningar med "The Feeling of Going" med Skånes dansteater, som hon medverkade i hösten 2013.
I övrigt ser hon framtiden lite dimmigt rosa.
– Det är omöjligt att snacka för mycket om framtiden. Den här branschen är inget för kontrollfreaks direkt.

Nyligen släppt nytt

Edda Magnason, 30, slog igenom stort när hon spelade Monica Zetterlund i filmen som kom förra året.
Det var hennes första film, tidigare har hon jobbat med musik och släppt två album, "Edda Magnason" (2010) och "Goods" (2011).
Bor i Stockholm, har tidigare bott i Malmö och växte upp på landet i skånska Fyledalen.
"Woman Travels Alone" släpptes den 26 november.
Gå till toppen