Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Veberödsprofil med lanthandel i källaren

Hasse Andersson har en hel gammaldags lanthandel i sin källare.
Veberödsprofilen äger dessutom bland annat en samling gamla leksaker och har samlat på radioapparater och bensinpumpar.

Burken till Frälsningsarméns kakao från 20-talet. En gammal kalender från Veberöds järnhandel. Ett paket Mabou kaffesurrogat från kriget.
Snäckans fetsill på burk. Ölflaskor av sedan länge utgångna märken. En getingfälla i gulnad papp. Engångs-toalettpapper av märket Sanigén. Med mycket mera.
En komplett lista över föremålen i Hasse Anderssons omsorgsfullt uppbyggda lanthandel skulle kräva en egen bilaga i Sydsvenskans papperstidning.
Men det går inte att handla i butiken. Hasse Andersson har byggt upp den för sin egen skull och av intresse.
– Om någon verkligen är intresserad, så går det bra att ringa och komma och titta, säger han.
Hasse Andersson ger begreppet "jägare-samlare" en helt ny betydelse. På nätet och marknader har han jagat upp alla slags fynd till sin växande samling.
– Jag har samlat på gamla saker sedan barnsben, förklarar Veberödsprofilen och berättar att det startade med radioapparater hemma i Gårdstånga.
Far tände då också på samlandet.
– Han är lika impulsiv som jag och tekniskt skicklig, berättar Hasse Andersson.
– Om jag ringer och säger att "nu ska jag dra en luftledning till en tågbana". så hoppar han fortfarande i bilen direkt och kör hit från Eslöv.
Snart kom det också att handla om speldosor, fonografer och bensinpumpar för unge Hasse.
– Framför allt har jag köpt och bytt till mig olika slags livsmedel, genom åren har jag tagit över fyra lanthandlar. Men jag är en fattig speleman och har fått ta det bit för bit.
I samlingen trängs franska kort, emaljskyltar, tyska leksakssoldater, varje års majblommor och singelpackade kondomer. Gamla bilar, dragspel och modelltåg har varit andra dragplåster för Hasse Andersson.
– Börjar man intressera sig för något blir man ju nyfiken och lär sig mer och mer.
Hustrun Susanne samlar på bokmärken.
– Hon har det mycket bättre, hon får plats med flera tusen stycken per meter, säger Hasse Andersson och tänker på förvaringsutrymmena.
När Susanne letade bokmärken på olika marknader trillade hon också över och började samla på gamla Veberödsfoton.
Så småningom har den fotosamlingen vuxit till runt 10 000 stycken, en samling som Hasse Andersson visat upp som bildspel runt om i byn tillsammans med Veberödsgrannarna Bror Jönsson och Kenth Åkesson.
Många Veberödsbor känner Hasse Andersson genom hans jobb inom hemtjänsten. Andra har handlat av honom under åren på Preem-macken.
Och dragspelaren Hasse Andersson har genom åren hörts med en rad orkestrar, som Chandlers och Camilla Lindgrens, i alla möjliga sammanhang där det handlat om dansmusik och folkligt sväng.
– Jag har varit ute och spelat varje hel. Men från början är jag bagare och konditor, det är det enda jag kan, säger Hasse Andersson med ett skratt.
Just nu är han dock sjukskriven, hjärtat krånglar.
– Det är klart att jag skulle kunna går ner tjugo kilo och lugna ner mig. Men då vore det ju inte Hasse längre.

Hasse Andersson

Veberödsbo sedan 1991. Dragspelare som hade Chandlers dansorkester i arton år och nu bland annat spelar med Romele band och i ett "Skånska visor"-projekt.
Arbetar inom hemtjänsten. Gift med Susanne som också samlar, på bokmärken. Har dottern Enja och bonussonen Tobias.
Har privat byggt upp en gammaldags lanthandel i sin egen källare.
Hemsida: hasseandersson.dinstudio.se
Gå till toppen