Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bomben kördes i bil till platsen

Den kraftiga bomben som förstörde delar av Rättscentrum transporterades till platsen i en bil.
– Vi är rätt säkra på att de två gärningsmännen kommer till platsen i en bil, säger kommissarie JB Cederholm på länskriminalpolisen.

Bild: Patrick Persson
Ett stort antal poliser jobbar nu med utredningen om sprängningen natten till måndagen.
Bilder från kameraövervakningen visar hur bomben placeras alldeles intill entrédörrarna och hur stubintråden tänds.
Gärningsmännen återvänder till bilen som stått parkerad på Porslinsgatan och kör sedan iväg norrut mot Östra Förstadsgatan. Kort därefter exploderar bomben.
Genom dörrknackningar har polisen pratat med omkring 150 personer i området.
– De har känt huset skaka en bra bit från platsen, säger JB Cederholm.
En del av dem har sett personer som sprungit från platsen men polisen har kunnat avfärda alla vittnesuppgifter om gärningsmän som flytt till fots.
– Förhör med andra vittnen visar att det bland annat handlar om en person som har varit ute och gått med hunden och plockat upp den och sprungit därifrån efter explosionen.
Polisen kan inte säga vad det var för typ av bomb som detonerade.
– Konstruktionen vet vi ingenting om för allting blir pulveriserat, säger JB Cederholm.
Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, kan så småningom ge svar på om det var civilt eller militärt sprängmedel som användes.
Polisen ska nu gå igenom andra attacker mot rättsväsendet de senaste åren för att leta efter kopplingar.
– Vi tittar på olika aggressioner och attentat mot rättssystemet totalt sett i Malmö och i Skåne för att se om vi hittar något där.
– Där är bland annat attentatet i februari i år mot Rättscentrum och för några år sedan mot gamla polishuset i Rosengård. Tidigare var det i Fosie och mot polishuset vid Davidshallstorg.
Än så länge har polisen inte hittat någon gemensam nämnare med det senaste årets många sprängningar i Malmö. Attacken skiljer sig också genom den mycket kraftiga detonationen.
– Jag skulle vilja gå tillbaka till 1996 när Hells Angels klubblokal på Rolfsgatan sprängdes i luften för att hitta något liknande, säger JB Cederholm.
– Hade någon person, hundägare eller polis som kommit till platsen, varit i närheten så hade vi haft åtminstone mycket allvarliga personskador eller till och med dödsfall.
Gå till toppen