Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt med Per T Ohlsson om regeringskrisen

Sydsvenskans senior columnist Per T Ohlsson chattade med läsarna.

Bild: Håkan Röjder

Sydsvenskan: Hej och välkomna till vår chatt med tidningens senior columnist Per T Ohlsson, författare till bland annat ”Svensk Politik” om politisk historia. Då sätter vi igång.

14:59, 4 December 2014

 

Anders: Hej! Vad finns det för tänkbara förändringar av konstitutionen för att underlätta för en minoritetsregering att få igenom budget?

Per T Ohlsson: Hej Anders,
Bland det mest genomgripande man kan göra är förstås att ändra grunderna för valsystemet och kraftig minska proportionaliteten, vilket leder till överrepresentation för de största partierna och därmed bättre förutsättningar för majoritetsregeringar. Det är värt att prova, tycker jag. Men politikerna drar sig, på goda grunder, för att ändra de viktigaste konstitutionella spelreglerna. Dessutom är det ju ett trubbigt instrument i den meningen att det tar tid: det krävs beslut av två riksdager med mellanliggande val.
Bästa hälsningar

Per T

14:59, 4 December 2014

 

Inga: Hei, burde ikke de svenske sosialdemokratene ha lært av den norske fadesen i 1997 da den norske statsministeren Jagland stilte kabinettspørsmål til folket? Eller er ikke dette sammenlignbart?

Per T Ohlsson: Hej Inga,
I debatten hänvisas det ofta till våra grannländer Norge och Danmark. Det finns likheter och läxor att lära. Men i frågor som dessa, som berör fundamenten för den politiska maktutövningen, bör man nog vara försiktig med långtgående paralleller. Varje land har sin erfarenhet.
Allt gott!

Per T

14:59, 4 December 2014

 

Thomas E,Lund: Om Reinfeldt hade samarbetat med SD hade han suttit kvar nu, till fördel för de flesta svenskar. Alternativet har vi sett i 3 månader nu.Hur många procent ska SD ha tycker du innan man ska sluta kalla dem nedsättande ord och börja samarbeta med dem? Tydligen räckte inte 800.000 väljare 13%.

Per T Ohlsson: Hej,
Det beror, anser jag, helt och hållet på Sverigedemokraterna själva och den politik de bedriver. Det blev mycket tydligt i veckan att SD står utanför den breda mittfåran i svensk politik.

Per T

15:02, 4 December 2014

 

Per i gatan: Du gjorde en klok reflektion i en krönika om våra grundlagsfäders måttliga begåvning, när de skapade riksdag med jämnt antal ledamöter. Med anledning av det utlysta extravalet: har varje utsedd regeringsbildare den rätten oavsett hur det lyckats eller när inträder den rätten?

Per T Ohlsson: Her Per,
Tack för det. Tänk att du minns ... Ja, statsministern "äger" frågan om extra val. Regeringen bestämmer, oavsett övriga omständigheter. Såvida inte riksdagen fyra gånger röstar nej till talmannens förslag till regeringsbildare. Då blir det automatiskt nyval. Observera att den svenska grundlagen lägger väldigt mycket makt hos statsministern i hans/hennes egenskap av regeringens chef.
Hälsningar

Per T

15:05, 4 December 2014

 

nils: Vad kan man göra för att underlätta regeringsutövande i minoritet ?

Per T Ohlsson: Hallå Nils,
Som vi sett på senare tid är till exempel reglerna för budgetbesluten lite diffusa. Här finns en praxis, men den är inte huggen i sten. Kanske borde den skrivas in tydligt i lagen.
Allt gott!

Per T

15:05, 4 December 2014

 

Greg: När man trodde Juholt var det sämsta som kunde ske dök Löfven upp. Har Sverige någonsin haft en mindre regeringsduglig regering?

Per T Ohlsson: Hallå Greg,
Jajamen. Axel Pehrsson Bramstorps "semesterregering" 1936 är inte att leka med. Rena pilsnerfilmen, även om den bara ägnade sig åt förvaltningsärenden. Och så är det den sämste statsministern av dem alla: Louis De Geer dy, chef för en fackmannaministär 1920–1921, inför övergången till allmän och lika rösträtt. Ursäkta tips i egen sak – men jag skule gärna rekommendera bokboxen Sveriges statsministrar under 100 år som Mats Bergstrand och jag var redaktörer för. Eller min senaste bok Svensk politik.
Allt gott!

Per T

15:07, 4 December 2014

 

Martin N: Skulle högern kunna avsätta Löfven innan han utlyser nyval? Om ja, hur troligt är det att dom gör det?

Per T Ohlsson: Hej Martin,
Det skulle teoretiskt kunna ske genom en misstroendeomröstning i riksdagen. Men det tror jag ingen är intresserad av.
Ha det!

Per T

15:08, 4 December 2014

 

Anders T: Var det rätt eller fel av statsministern att sätta allt på högkant med ett extraval istället för att försöka ombilda regeringen?

Per T Ohlsson: Hej Anders,
Om du frågar mig personligen – om detta kan man ju ha olika åsikter – så svarar jag att det var fel. Det fanns utvägar, både genom regeringsombildning och genom breda sakuppgörelser. Och nyval kan ställa till saker ännu värre.
Bästa hälsningar

Per T

15:09, 4 December 2014

 

Håkan: Tror du att det är tänkbart att Anna Kinberg Batra gör någon form av ändring i moderaternas invanddringspolitik för att återfå de välja som gått till SD?

Per T Ohlsson: Hej Håkan,
Tänkbart är det. Jag tror det finns ett tryck underifrån i partiet. Å andra sidan är det mer genrösa arvet efter Reinfeldt mycket stark. Det var ju han som bröt S-dominansen i svensk politik, en stor framgång från M:s horisont.
Bästa hälsningar

Per T

15:12, 4 December 2014

 

Hermes: Det är väl inte en särskild vild gissning att valresultatet vid extravalet kommer att vara ungefär som det är nu? Två block utan majoritet och SD som vågmästare! Vad händer då?

Per T Ohlsson: Bra fråga, Hermes. Erfarenheter från länder som har nyval mycket tätare än Sverige är att väljarna ofta röstar som förut. Det kan bli som idag. Och då vet ingen vad som händer. Så var det fö på vippen att gå i det enda svenska nyvalet i demokratisk tid: 1958. Mer om det på söndag ...
Ha det bra!

Per T

15:13, 4 December 2014

 

FS: SD vill göra nyvalet till en "folkomröstning om invandringen". Hur mkt plats kommer invandring få i mainstream-debatten, och kommer något av blockpartierna försöka närma sig invandringskritiska väljare på något sätt? I så fall hur?

Per T Ohlsson: Större plats än i tidigare valörelser. Det är nog ofrånkomligt med tanke på vad som hänt. Men observera att invandringsfrågan ligger ganska långt ner på listan över vilka områden som sveska väljare prioriterar. Där är det skola, sjukvård och jobb i topp.

Per T

Per T

15:14, 4 December 2014

 

Staffan Sölve: Skulle det vara möjligt att utlysa ännu ett extra val, enligt regelverket? Till exempel om en liknande situation uppstår efter valet i mars.

Per T Ohlsson: Hej Staffan,
Ja, teoretiskt. Men kom ihåg att Sverige har fasta mandatperioder, inte rullande. De ordinarie valen skall ändå hållas på utsatt tid. Och ju närmare man kommer nästa val, desto mindre intressant blir det med extra val.
Bästa hälsningar

Per T Ohlsson

15:15, 4 December 2014

 

FS: Hejsan! Varför debatteras inte frågan om att överge proportionell representation och t.ex. införa ett system likt det i Storbritannien, vilket effektivt stänger ute extrema partier på båda kanter? Med dagens blockpolitik har vi ju ändå ett de facto tvåpartisystem.

Per T Ohlsson: Hej,
Det diskuteras faktiskt av och till. Ingvar Carlsson tar t ex upp ämnet i sin bok från i våras. Jag har själv varit svag för majoritetsval, anglofil som jag är. Systemet underlättar inte minst ansvarsutkrävande: det blir tydligt vem som har beslutat. Men efter djupdykningar i politiken och historien, inte minst i några av mina böcker, är jag numera anhängare av proportionalitet, om än inte lika strikt som för närvarande i Sverige. Den metoden är helt enkelt mer rättvist, rent demokratiskt.
Vänliga hälsningar

Per T

Per T

15:16, 4 December 2014

 

Tomas: Först av allt vill jag tacka för din fantastiska bok Svensk Politik. I den driver du tesen att Sverige är ett land som präglas av besinning och kompromiss. Det kan man inte säga om de senaste dagarnas turbulens i riksdagen. Har någonting fundamentalt förändrats? Vem blir vår tids Kemp?

Per T Ohlsson: Hej Tomas,
Vad roligt att du gillade boken! Det liger en del jobb i den ... Titta gärna på sista sidorna. Jag är osäker på om besinningsmodellen håller med tanke på alt som förändras, men tror och hoppas ändå att den har så många fördelar att vi hittar dit igen. Det gjorde Sverige även efter starka låsningar som pensionerna och löntagarfonderna. Just nu ser jag ingen Kempe. Men han brukar ju ibland dyka upp från ingenstans.
Allt gott till dig!

Per T

15:18, 4 December 2014

 

Johann: Valdeltagandet ser jag som nyckelfråga. Dina tankar? Vem lyckas mobilisera? Är det så enkelt som att S och SD förlorar på ett lågt valdeltagande, och akademikerpartier som fp och mp gynnas av lägre deltagande?

Per T Ohlsson: Hej Johann,
Bra fråga. Om detta tvistar de lärde. Högt valdeltagande anses gynna S; SD vet man inte så mycket om eftersom partiet inte har suttit i riksdagen så länge. Men å andra sidan: det högsta valdeltagande vi någonsin har haft var 1976 – 91,8 procent. Då vann de borgerliga.

Bästa hälsningar

Per T

15:20, 4 December 2014

 

Muppen: Hur väl genomtänkt är alliansbudgeten som vi tvingas leva med nästa år? Finns det inte en risk att den mest var tänkt som en protestreaktion mot miljöpartiets idéer? Får tex naturvården överhuvudtaget några pengar?

Per T Ohlsson: Hej Muppen,
Alliansbudgeten bygger ju mest på ett valmanifest och är inte helt genomarbetad. Nu blir det, märkligt nog, den rödgröna regeringens uppgift att konkretisera vissa delar eftersom alliansmotionen vann. När det gäller anslag till naturvården måste jag helt ärligt medge att jag inte vet ... Sorry.
Allt gott!

Per T

15:24, 4 December 2014

 

Stefan : 1970 talet var en enda lång regeringskris, 90-talet likaså. Därimellan 10 lugna år. Varför dessa återkommande orostider? Finns det likheter?

Per T Ohlsson: Hej Stefan,
1970-talet såg en spräckt trepartiregering och en pytteregering med bara FP. Då var det kärnkraften som spökade. Kärnkraften klöv ju den gamla höger-vänsterdmensionen. Det hade sin betydelse. På 1990-talet höll Bildts fyrklöver samman, även om Olof Johansson avgick i protest. Och Göran Persson regerade i spetsen för en smal minoritetsregering, som dock säkrade bredare stöd i riksdagen. Jag kan inte se att något av dessa decennier skulle kunna beskrivas som utdragna perioder med regeringskris. I varje fal inte om man jämför med en del andra europeiska länder. Sverige har varit relativt stabilt, politiskt och parlamentariskt. Det har tjänat landet väl. Värt att tänka på i dessa dagar.
Bästa hälsningar

Per T

15:25, 4 December 2014

 

Stefan: Nu är ju bara extravalet - ett förslag. Beslut tas 29 dec. Kan Löfven ändra sig, rent "lagligt"? Han verkar ju vara kapabel till vad som helst...

Per T Ohlsson: Hej Stefan,
Det där är en alert fråga. Ja, det måste, enligt Regeringsformen 3:11, gå en viss tid (tre månader) mellan den nya riksdagens första sammanträde och beslut om nyval. Under mellantiden kan statsministern förstås dra tillbaka sitt besked, eller förslag. Observera den lilla, lilla öppningen på Löfvens presskonferens: han tänker inte ta några initiativ, men andra kan ju kontakta honom ... Vet inte hur du ser på det, men eftersom jag tycker extra valet är olyckligt uppfattar jag detta som en möjlighet ...
Handslag!

Per T

15:27, 4 December 2014

 

Anna: Vad händer om FI blandar sig i leken.

Per T Ohlsson: Hej Anna,
FI var inte jättelångt från 4-procentsspärren i september och tog sig in i EU-parlamentet i maj. Just nu tor jag inte att FI skulle komma in i riksdagen vid ett nyval, men skulle det bli så måste man lägga partiet till den rödgröna sidan. I den meningen ingen stor dramatik. Men två saker. 1) Vår författning är inte skapad för så många som nio partier i riksdagen – det kan bli problem. 2) FI har inte utvecklat någon genomarbetad politik och gick till val i september utan att ens ha en egen budget. Sådant bådar inte gott.
Ha det bra!

Per T

15:33, 4 December 2014

 

Sydsvenskan: Roligt med alla frågor! Vi håller på till 15.45 och hoppas att de flesta ska få svar på sina funderingar. /Anna Thulin, moderator på webbredaktionen

15:36, 4 December 2014

 

Jimmy: Stefan löfvén har vid ett flertal tillfällen sagt att han inte tänker administrera "någon annans budget" och har därför utlyst nyval. Om regeringen vinner igen så blir det ju ändå så. Vad vill då Stefan Löfvén åstadkomma genom nyval? Det blir ju ändå alliansens budget dom får regera med.

Per T Ohlsson: Hej Jimmy,
Nja. Om regeringssidan (när det gäller budgeten består den av S, MP och V även om V är utanför regeringen) vinner extra valet och får majoritet har den också majoritet för en ny budget. Det är ju den de går till val på. Problemet, för Löfven, uppstår om de inte får majoritet nu heller. Se där riskerna med nyval!
Hälsningar

Per T

15:36, 4 December 2014

 

Siaren: Kinberg Batra efterlyste samarbete mellan blocken för att skapa nya "regler" som underlättar för en minoritetsregering att styra landet. Hur sugen tror du att Löfven/S är på detta efter den pärs man precis genomgått ? Skulle man inte gärna se en eventuell Alliansregering ställas inför samma problem?

Per T Ohlsson: Hej,
Det var en klurig men bra fråga. Tror så här: Båda sidor har, just med tanke på den här pärsen, ett långsiktigt intresse av att hitta mer ändamålsenliga regler. Sveriges långa tradition med minoritetsregeringar lär fortsätta – nu med ÄNNU mindre regeringar, till vänster eller höger. Kruxet är att det kortsiktiga ibland tar överhanden i politiken: de borgerliga vill jäklas med Löfven som sedan vill jäklas tillbaka. Och det är verkligen ingen stor statskonst!
Hälsningar

Per T

15:39, 4 December 2014

 

Ola K: Hej Per T! Som 40-talist har jag följt politiken och Dina inlägg i många år och jag måste säga att årets upplaga av Riksdagens politik är ett lågvattenmärke. Svagt av Stefan Lövfen att inte förstå vad demokrati går ut och att han har att rätta sig efter vad svenska folket har sagt i ett Riksdagsval

Per T Ohlsson: Bäste Ola,
Tack för uppskattande och värmande ord! Problemet bakom din fråga är väl det att ingen egentligen vet vad folket bestämde. Om vi räknar bort SD-framgången fanns det ju ingen riktig vinnare i det här valet. Vi har en majoritet till höger i riksdagen (inbegripet SD) och en regering till vänster. Som upplagt för prolem i ett parlamentariskt system. Men eftersom de etablerade partierna (på goda grunder, om du frågar mig) inte vill samarbeta med SD uppstår en oklarhet. Jag befarar att ett extra val inte kommer att leda till någon lösning här. Det är i jst de lägena som det behövs skickliga och ansvarstagande politiker. Har vi några sådana idag?
Handslag!

Per T
Per T

15:42, 4 December 2014

 

Veiron: Stabilitet i all ära, men ser vi inte på något sätt en revitalisering av riksdagen och dess arbete p g a "kaoset" på sista tiden.

Per T Ohlsson: Hej Veiron (i ottan?),
Bra poäng. Skrev om detta nyligen. Ju svagare regeringar, desto större inflytande för riksdagen. Så lär det nog förbli även efter ett nyval. Utskotten är särskilt viktiga som förhandlingsforum. Detta har sina fördelar. Och det finns ingen motsättning mellan svaga regeringar och goda tider. 1920-talet såg den ena regeringskrisen efter den andra, men Sverige genomgick en snabb ekonomisk och industriell utveckling.
Ha det!

Per T

15:46, 4 December 2014

 

M: Media beskyller SD för krisen men de bara utnyttjar situationen som Reinfeldt bäddade för och Löfvén fortsatt med. Moderaterna har ingen partiledare utsedd, Löfvén hotade avgå men gjorde det inte. Åkesson är utbränd och sjukskriven. Romson har begått miljö- och skattebrott. Att hålla val igen kostar hundratals miljoner. Har politiska klimatet någonsin varit så här kaotiskt och osäkert? Vem tror du blir vinnare och förlorare?

Per T Ohlsson: Hej,
Det här är ingenting mot perioden 1921–1932, alltså mellan den allmänna och lika rösträttens införande och Per Albins första segerval. Då kom "kohandeln" 1933 mellan S och Bondetförbundety som en räddning under depressionen. Vi får väl hoppas på något liknande framöver ifall det blir ännu värre kaos efter nvalet i mars.
Bästa hälsningar

Per T

15:49, 4 December 2014

 

Siaren: I Danmark är Dansk Folkeparti största parti enligt senaste undersökningarna. Kan vi förvänta oss en liknande utveckling i Sverige för SD, och kommer övriga partier liksom i Danmark att justera sin migrationspolitik ?

Per T Ohlsson: Hej,

Den viktiga skillnaden mellan DF och t ex Fremskrittspartiet i Norge är SD:s rötter i nynazism och vit makt-rörelse. SD är alltså inte ett "vanligt" nationalist- och populistparti. Det tror jag 1) gör det omöjligt för de allra flesta svenska väljare att rösta SD, 2) gör det omöjligt för andra partier att i någon större utsträckning anpassa sig till SD.
Hälsningar

Per T

15:53, 4 December 2014

 

Sydsvenskan: Tack för alla frågor! Inte riktigt alla kunde besvaras, men de flesta. Per T Ohlsson hälsar: ”Nu skall jag återgå till att skriva söndagskrönika. Ett varmt, varmt tack till alla bra frågor i chatten – och alla impulser de gett. Sydsvenskan har kloka läsare!”

15:55, 4 December 2014

 

Gå till toppen