Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Färgstark semesterresa i en värld som har möblerats om

En färgbomb har briserat på Lilith Performance studio. Det är den norska konstnären Tori Wrånes som vill ta med oss på en mental semester.

I Tori Wrånes performance hänger saccosäckar från taket och det sticker ut möbler från väggarna. Allting är drabbat av en färgexplosion. "Det är som att åka på semester" säger hon.Bild: Peter Frennesson
Det finns inte en millimeter av rummet som inte har blivit bombarderad av färg. Konstnären till "Your next vacation is calling" ville inte spara på krutet.
– Jag ville gå lös på väggarna, bli riktigt brutal, utan att tänka för mycket. Det var fint att få explodera lite, säger Tori Wrånes.
Hon har särskilt njutit av att kunna arbeta på ett ställe som Lilith Performace Studio, en plats tillägnad performancekonsten där det går att modelera verkligheten efter hennes vision. Hela rummet har förskjutits och gjorts skevt.
Tori Wrånes vill gärna möblera om för att skapa en värld som inte är perfekt.
– Som konstnär är det väldigt tacknämligt att arbeta på en plats där det går att riva väggar och borra hål var som helst. Det är fint att komma till ett ställe som Lilith som är så personligt. Det känns väldigt lyxigt att få vara i rummet och arbeta så lång tid i förväg, säger Tori Wrånes.
Det sticker soffor ut från väggarna, även de har drabbats av färgexplosionen. I taket hänger lika färgbombade saccosäckar som kan hissas upp och ner från taket.
– För mig har saccosäcken alltid påmint om en amöba. Det är något organiskt med den, säger Tori Wrånes.
I rummet finns också ett löpband och flera mikrofoner och högtalare. Ljudlandskapet är en viktig beståndsdel i "Your next vacation is calling". Tori Wrånes har själv en bakgrund som musiker och sångerska i ett rockband. Med hjälp av ljud bygger hon upp en drömlik värld, som ter sig lite melankolisk.
– Jag arbetar väldigt intuitivt, i ett slags flytande kaos. För mig handlar det om en mental semester, eller en abstrakt öken som skapas av ljud och rytmer. Som ett mellanting mellan idrott och en begravning. Jag är intresserad av ljuden som bor i varje kropp, inte av hur fint de kan låta.
"Your next vacation is calling" håller öppet på Lilith Performace Studio 4-6 december under två timmar varje kväll. Besökarna får boka in sig så att en ny grupp kan komma in i rummet var femtonde minut, sedan får man stanna så länge man vill. Elin Lundgren, konstnärlig ledare på Lilith Performance, säger att det är ett sätt att hålla verket levande och pågående.
– Det blir som ett urverk som pulserar på. Det blir en egen rytm därinne, som en egen värld, säger hon.
Tolv personer medverkar i Tori Wrånes performance. Flera av dem kommer att ha deformerade ansikten som formats med hjälp av silikonmasker. Tanken är att de ska smälta in i de färgklädda väggarna och leva sitt eget liv där. För Tori Wrånes handlar verket om att i en fantasivärld relatera till vad det är att vara människa. Hon har tidigare arbetat mycket med skulpturer och ser sin performance som ett experiment med levande skulpturer.
– Vi går runt som skulpturer av oss själva. Jag vill leka med det. Var händer om vi möblerar om lite, och låter möblerna sväva på väggarna och människorna bli skulpturer, säger Tori Wrånes.
Gå till toppen