Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Gott vin och fin sprit i juletid

Lucia är bara en vecka borta och sedan är det bara elva snabba dagar till jul. Dags att se om sitt hus, särskilt om man vill att varor från beställningssortimentet skall hinna fram i julruschen.

Under tiden kan man gott unna sig en trevlig dag i Köpenhamn eller Helsingör och skåda det danska julepyntet. Och samtidigt passa på att inhandla lite god julsnaps. Aalborg Juleakvavit 2014 är torr, kumminstinn och så spritkraftfull att det blir god fart på peristaltiken efter allt det feta. Mera finstämd – och egentligen godare – är Brøndums Snaps med små lakrits- och nejliketoner över kumminen, perfekt till kryddsillen och ansjovisen. Köper man detta i Danmark sparar man många tior.

Mina damer och herrar, lite gott vin och fin sprit i juletid var det här! Nästa vecka blir det lite portvin och madeira.

2013 Bründlmayer Grüner Veltliner, 2910, 129 kr

Kanske äter du inte skaldjur i jul. Gör inget! Detta är ett friskt, ungt, något päronfruktigt, kryddigt och lite lyxigt Österrikiskt vin som är ett härligt torrt avbrott mellan allt det söta vi annars får i oss. Ett smakrikt och syrastramt matvin som klarar t ex rökt och gravad lax.
 

2011 Domìni Veneti Amarone Classico, 23050, 199 kr

Amarone kan lika lite som champagne vara billig, processen kräver nämligen tid och arbete. Denna amarone är i mitt tycke den bästa under 200 kr. Den har en syrafräschör som balanserar tonerna av torkad frukt och de varma, chokladiga fattonerna. Ett riktigt gott vin till det stekta, t ex spjällen, och inte minst osten efteråt när man tröttnat på julsuparna.
 

Vecchioflorio Marsala Superiore, 8403, 99 kr

Frågan är om inte detta är Systemets i särklass mest prisvärda söta starkvin! Gjort på gröna sicilianska druvor, främst grillo, och lagrat i jättefat under Marsalas heta sol. Detta har gett en bränd, madeiraliknande karaktär och det finns pomerans och nötter i smaken. Perfekt till efterrätter och till gottebordet.
 

Grönstedts XO Noël, 40422, 50 cl, 399 kr

Varje år presenterar Grönstedts en julcognac och den är jättegod i år! En varm och fatmäktig cognac med toner av mandel och nötter och mjuk som en dunkudde; även icke cigarrökande äldre herrar kan älska den. Grönstedts Noël kommer i begränsad upplaga på 3 600 flaskor men finns ännu i hyfsad mängd i Skånes välsorterade systembutiker. En härlig julklapp att ge och få.
Ännu någon avec förutom Grönstedts? För egen del väljer jag i juletid mellan calvados, armagnac och mörk rom. Mörk, lagrad rom är inne och ökar för tillfället mest i segmentet lagrad sprit. Tyvärr är det inte samma hajp för armagnac och calvados eller för den delen grappa och tequila. Just nu skulle jag kunna tänka mig en inte allt för lagrad calvados från underbara calvadoshuset Christian Drouin:
 


Coeur de Lion Réserve des Fiefs, best nr 70428, 569 kr

En calva med viss mognad och ännu intensiv äppelkaraktär och behärskade fattoner och ett uns vanilj och, tyckte jag mig förnimma senast, ett vindlätt drag av kardemumma. Sådant kan man bli glad av inte minst under julen.
Gå till toppen