Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Misstänkt krigsförbrytare på fri fot

Sedan den misstänkte krigsförbrytaren Vojislav Seselj tillfälligt frigavs från krigsförbrytartribunalen i Haag den 12 november har han lyckats förvärra relationen mellan Serbien och Kroatien rejält. Den 60-årige extremnationalisten är sjuk i cancer och frigavs av humanitära skäl. Men den allmänna åsikten är att hans sjukdom var en ursäkt för Haag-tribunalen att åtminstone tillfälligt bli av med ett växande PR-problem.
Seselj, partiledare för Serbiska Radikala partiet, överlämnade sig frivilligt till Haag 2003 och har alltså redan tillbringat 11 år där, åtalad för att bland annat ha organiserat paramilitära gruppers framfart i Kroatien och Bosnien-Hercegovina på nittiotalet. Hans rättegång har kantats av skandaler, förseningar och öppet förakt för domstolen från Seseljs sida. Kritiken mot krigsförbrytartribunalen för det segdragna hanterandet av hans fall har vuxit sig långt utanför Seseljs egen krets av anhängare.
Seselj erbjöds frigivning redan i somras, då med villkoret att han höll sig utanför politiken i Serbien. Han vägrade gå med på det, och när han släpptes i november var det i stort sett utan några villkor. När Seselj säger att han har vunnit över Haag, ja, då får man nästan ge honom rätt.
Det är okänt hur sjuk han faktiskt är, men tribunalen vill säkerligen inte riskera att ytterligare en serb avlider i Haag och blir martyr, som var fallet med Slobodan Milosevic som avled i häktet 2006.
Tre dagar efter sin frigivning stod Vojislav Seselj på scen inför tusentals människor på Trg Republike i centrala Belgrad. Anhängare av hans parti hoppas på en välbehövlig skjuts i popularitet – partiet har fört en tynande tillvaro sedan Serbiens nuvarande president och premiärminister, Tomislav Nikolic och Aleksandar Vucic, lämnade partiet för att bilda det mer EU-vänliga Serbiska Progressiva Partiet. Nikolic och Vucic är för övrigt vad Seselj säger att han har döpt sina tumörer på levern till.
Seselj har spelat tribunalen väl – ska han också lyckas få något reellt inflytande i den serbiska inrikespolitiken? Den serbiska regeringens strategi tycks vara att möta hans nationalistiska retorik med tystnad. En strategi som nu lett till avsevärt försämrade relationer med Kroatien. Seseljs uttalanden om den serbiska arméns mycket blodiga övertag av staden Vukovar i östra Kroatien som Vukovars ”befrielse” har fått till följd att Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic ställt in en planerad resa till Belgrad. Kroatien har också fått igenom en resolution i Europaparlamentet som kritiserar Seseljs frigivning.
Det är de uteblivna reaktionerna från den serbiska regeringen som fått den kroatiska ledningen att ilskna till. De kräver ett mer aktivt avståndstagande från Seseljs nationalistiska hetsande.
I veckan fick så åklagarsidan i Haag nog, och begärde att Seselj ska återvända till häktet. Om domstolen bifaller begäran återstår det att se vad som sker. Seselj har sagt att han inte tänker återvända frivilligt. Då blir det Serbiens ansvar att överlämna honom.
Domen i rättegången mot Vojislav Seselj förväntas falla under andra halvan av 2015.
Gå till toppen