Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Ny vår för gamla skolplanscher

Under tre helger i december visas gamla skolplanscher upp på Kulturbruket i Trelleborg. Konstnärligt briljanta, men med ett daterat innehåll var planscherna länge passé. Nu har de fått en oväntad renässans.

Olle Holmquist tycker bäst om planscherna om växtlära, som de här av Henriette Sjöberg. Konstnärerna målade dem ofta som akvareller vilket krävde stor skicklighet, sedan omvandlades de till litografier.Bild: Håkan Röjder
Olle Holmquists år av samlande ligger bakom utställningen. Av de 52 planscher som visas upp är konstnären Henriette Sjöbergs bilder av nyttoväxter favoriterna.
– De är så vackra och det är en väldig stringens i utförandet. De var så tydliga för att eleverna verkligen skulle kunna lära sig hur växterna såg ut i genomskärning, säger Olle Holmquist.
Han flyttade till Trelleborg 1999. Innan dess hade han arbetat i 22 år som chefsbibliotekarie på Konstfack i Stockholm. Den första skolplanschen köpte Olle Holmquist på 1960-talet, men han minns dem redan från sin skolgång i Gävle på 1930-talet.
– Kartor och åskådningsmaterial förvarades i ett särskilt rum. Det var en förmån att få uppdraget av fröken att gå och hämta en av dem.
Frågan är om nutida skolelever skulle ha tålamod nog för skolplanscherna. Växter och djurs biologi dissekeras in i minsta detalj. Det var till exempel fullt logiskt för tillverkarna att beställa en serie planscher som redovisar särdragen hos olika fårraser. På så vis ger utställningen också en bild av vad svenska barn en gång i tiden skulle kunna. Nu har många av de kunskaperna gått från allmänbildning till rent nörderi.
Den som idag söker efter skolplanscher på internet finner dock mängder av annonser och sajter som säljer nytryckta kopior. Skolplanscherna har fullbordat resan från undervisningsmaterial till inredningsdetalj. En stor anledning till det är troligtvis hipsterkulturen. När tillverkning av egen korv och småskalig odling är högsta mode blir en skolplansch som visar hur man bereder eget lin en nödvändig accessoar.
Anledningen till själva utställningen är dock ingen sällsynt fingertoppskänsla för vad som är modernt eller inte. Olle Holmquist och hans fru Ruth hoppas att bli av med planscherna eftersom de tar för mycket plats i det gemensamma huset.
Samtliga planscher i utställningen utom två är till salu. Olle Holmquist tycker att de fortfarande är en utmärkt undervisningsmetod.
– Ett barn som tittar på en sådan här sjunker in i bilden. Det blir så påtagligt.
Gå till toppen