Ekonomi

Här är årets bästa högtalare

Året innehöll ett spännande urval i alla prisklasser, storlekar och former. Allt från bokhyllemodeller till riktiga jättar.

Att välja högtalare är ett högst personligt val. Vissa vill bara ha en liten prydlig högtalare eller två som bakgrundsmusik bredvid läsfåtöljen. Andra vill ha rockhögtalare. Och somliga vill helt enkelt flytta hem konsert- eller biosalen till vardagsrummet.
Det är högtalarna som gör ljudet du hör. Många anser att de är den viktigaste komponenten i hela anläggningen.
I år ingår även kategorin trådlösa högtalare. Små och stora högtalare med inbyggda förstärkare och elektronik. Tack vare utvecklingen inom streaming och trådlös teknik börjar ljudkvaliteten bli bättre. Det betyder att hifi-fantasterna bör få upp öronen för vad de trådlösa högtalarna har att erbjuda.
 

Billig och välljudande

System Audio Saxo 1 Active.
Årets bästa budgethögtalare · System Audio Saxo 1 active
System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap.
System Audio har en lång tradition av att bygga högtalare med ett fördelaktigt förhållande mellan pris och prestanda. Flera gånger har vi blivit imponerade över hur hög ljudkvalitet det danska märket lyckas klämma ur sina konstruktioner utan att priset skjuter i höjden.
Nu har System Audio ”aktiverat” sin populära budgethögtalare Saxo 1 med inbyggda förstärkare och kretsar för beskedliga 5 000 kronor. Den ena högtalaren är utrustad med dubbla förstärkare och digitala/analoga ingångar samt bluetooth, och ljudet överförs sedan vidare till högtalare nummer två genom en högtalarkabel som ingår.
Den levererar en rapp och distinkt bas, en fokuserad diskant och ett fylligt mellanregister. Saxo 1 ger oerhört mycket ljud för pengarna och är ett utmärkt alternativ för alla som vill förbättra ljudet från sin TV, surfplatta eller mobil.
Betyg: 5 (6).
Pris: 5 000 kronor.
 

Trådlös vinnare

Dynaudio XEO 4.
Årets bästa stativhögtalare · Dynaudio XEO 4
XEO är inte bara högtalare, det är en hel anläggning från Dynaudio.
När Dynaudio kom med sin XEO-serie för ett par år sedan var man i princip först med att kunna erbjuda en hel anläggning med trådlösa högtalare som både var prismässigt överkomliga och också spelade verkligt bra. Dynaudio lovar att man förbättrat XEO på flera punkter: flexibilitet, användarvänlighet, pålitlighet och inte minst ljudkvaliteten.
Den har fått en digital koaxialingång och man kan nu uppgradera mjukvaran via USB-porten. Alla tre digitala ingångarna klarar 24 bit/96 kHz. Det har tillkommit en Extender, som kan länka vidare signalen om det är långa avstånd till exempelvis högtalare i ett annat rum. Det har också tillkommit en Link, som tar emot signalen från XEO hub men har analoga och digitala utgångar.
Ovanpå högtalarna hittar man nu en liten påbyggnad som ser ut lite som luftintagen på en amerikansk muskelbil. Här kan du justera volym och on/off. Systemet känner själv av när det kommer en signal in i kontrollboxen, slår själv över på rätt ingång och börjar spela.
Jag gillade XEO 3, men XEO 4 är i mitt tycke en ännu lite mer harmonisk högtalare.
Det är en lite mer stabil återgivning som helhet, basen känns lite renare och därmed upplevs även mellanregister och diskant som något förbättrade mot föregångaren.
Man får riktigt mycket för pengarna.
Betyg: 5 (6).
Pris: 15 500 kronor.
 

Tärningen är kastad

DALI Rubicon 8.
Årets bästa högtalare – toppklass · DALI Rubicon 8
DALI tar erfarenheterna från den rosade Epicon-serien en god bit ned i pris. Resultatet är strålande.
Som helhet ger högtalaren ett intryck av att vara fantastiskt genomtänkt.
Du kan spela lågt och ändå få den fina musikupplevelsen med massor med detaljer och upplösning.
Mellanregistret är som ett vidöppet fönster till musiken. Det låter helt enkelt som om det är en mycket dyrare högtalare du har att göra med.
Ljudbilden är stor, fint tredimensionell och mycket väldefinierad med en svart bakgrund som är närmast enastående i prisklassen.
Rubicon 8 är ett fint exempel på att utvecklingen inom högtalarkonstruktion gör att du får bättre högtalare för billigare pengar. Ett ljud av den här kalibern för det priset var inte att tänka på för bara några få år sedan.
Betyg: 6 (6).
Pris: 38 000 kronor.
 

Nya tider

Klipsch Stadium.
Årets bästa ljudprodukt · Klipsch Stadium
Glöm alla fördomar mot trådlösa anläggningar. Klipsch vet hur man gör och lyckas fullständigt med sin Stadium.
Trådlösa högtalare är proppfulla av begränsningar. De spelar inte särskilt högt och går inte djupt i basen. Kort sagt är nackdelarna ofta fler än fördelarna. Men så kostar de flesta av dem ju bara en bråkdel av Klipschs Stadium-högtalare.
Egentligen är Stadium en komplett anläggning. Om man bortser från avsaknaden av CD-spelare och radio finns det många anslutningsmöjligheter. Så att man kan använda den tillsammans med TV:n, surfplattan, laptopen eller strömma musik trådlöst från mobilen.
Live-musik med Eric Clapton själv och andra artister, återgiven med dynamik som får det att knaka i skåpsstommar och att vibrera i bokhyllor. På samma gång är ljudet klart och tydligt, bara undantagsvis med en antydan till lite hårdare diskant när man spelar riktigt högt. Dave Matthews ”Shake Me Like A Monkey” från Big Whiskey and the GrooGrux King, känns i magen när trummorna och basen vältrar ut i rummet.
Med sin Stadium visar Klipsch vägen för framtidens trådlösa anläggningar.
Betyg: 6 (6).
Pris: 20 000 kronor.
 

Bio på budget

XTZ Cinema.
Årets bästa hemmabiohögtalare · XTZ Cinema
XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att ha råd med.
Systemet består av fronthögtalaren M6 med snedställd front som också kan användas som centerhögtalare. Bak- eller surroundhögtalaren S5 kan användas på flera sätt. Antingen som ”vanlig” högtalare, som dipol eller som ”3D-dipol”. Av aktiva subwoofrar finns det två olika att välja mellan, en med ett 12-tumselement och en med tre 12-tumselement.
Den visar en ljudåtergivning som jag inte trodde var möjlig från ett surroundsystem i den här prisklassen.
Oavsett vad jag satte på blev jag hängande. Det var inte bara det att det var spektakulärt när det skulle vara spektakulärt, talförståelsen var också kanon och naturligheten slående.
Spridningen är påfallande bra och upplösningen är överraskande god vilket gör att ljudbilden andas på rätt sätt. Det är tyst när det ska vara tyst, vilket gör att effekter och musik bara låter bättre. För att inte tala om dialogen.
Med 3x12-tums subwoofern i systemet får jag verkligen känslan av att jag sitter i en ”riktig” bio.
Betyg: 6 (6).
Pris: 47 900 kronor.
 

Snygg och potent

Sony SRS-X5.
Årets bästa bärbara högtalare · Sony SRS-X5
Med ett stilfullt yttre, praktiska funktioner och imponerande ljud är detta en vinnare.
Sin vana trogen är Sonys resehögtalare en stilfull apparat som kan fås med röd, vit eller svart front. På baksidan hittar man även en USB-port som ger tillräckligt med ström för att ladda både mobiler och surfplattor när man är ute och far. Om man inte vill använda sladdanslutningen så är det enkelt att koppla ihop högtalaren med mobilen tack vare NFC. Eftersom det inte finns någon app får man använda touchknapparna för att välja ljudingång och ljudprofil. Man kan även trycka på telefonknappen om det ringer och använda apparaten som högtalartelefon.
Sony brukar vara duktiga på att klämma ut bra ljud även från sina mindre högtalare och X5 är inget undantag. Tre framåtriktade element och en basport på baksidan ger ett stort och rikt ljud med förvånande basresurser. Det är först när man maxar volymen med krävande musik som den bryter upp.
X5 känns stabil och har trots viss plast en bra kvalitetskänsla. Det är enkelt att koppla ihop högtalaren med mobilen tack vare NFC. Har man glömt att ladda mobilen kan man praktiskt nog plugga in den på baksidan och låna ström från batteriet.
Betyg: 5 (6).
Pris: 1 750 kronor.
 

Kraft och elegans

Harman Kardon Onyx.
Årets bästa trådlösa högtalare · Harman Kardon Onyx
Onyx låter lika spännande som den ser ut och är fullmatad med användbara finesser.
Harman visade redan med sina Go + Play-högtalare att man kan bygga välljudande trådlösa högtalare som ser spännande ut. Onyx är en direkt efterföljare med sin rundade form och sneda ställ som dubblerar som bärhandtag. Hela högtalaren andas kvalitet och genomtänkt formgivning. Till och med baksidan är täckt av läder.
På ovansidan sitter touchknappar för volym, ljudkälla och en mätare för batteriet. Använder man remote-appen är det ännu enklare att välja ljudkälla, göra inställningar, uppdatera, välja musik och styra uppspelningen. Trevlig nog kan man förutom Bluetooth spela upp via AirPlay eller spela musik direkt från DLNA-kompatibla nätverksdiskar.
Av alla trådlösa högtalare vi testat i år måste detta sägas vara den mest mångsidiga.
Den ser vacker och spännande ut samtidigt som den är praktisk.
Att den dessutom har batteridrift och att man kan spela från alla möjliga musikkällor är en välkommen bonus.
Betyg: 6 (6).
Pris: 4 400 kronor.
 

Drömljud med italiensk elegans

Sonus Faber Olympica III.
Årets bästa högtalare - highend · Sonus faber Olympica III
Vackra Olympica är mycket mer än bara en uppiffad högtalare. På köpet får du substans i form av praktfullt hantverk och sublimt ljud.
Ett par Amati, Cremona eller Stradivari har alla en klangkaraktär som är omisskännlig för just den modellen. Nya Olympica har också det, men den är annorlunda, friskare, kontrastrik, dynamisk och välfokuserad.
Fast med en trivsamt varm botten.
Ljudbilden är mycket friskare än jag hört från någon Sonus faber-högtalare på den här sidan Amati.
En annan live-inspelning värd att nämna är John McLaughlin Live in Paris. Här är basen förvånansvärt potent, utan att det känns som om den sticker våldsamt djupt.
De ser helt enkelt vackra ut, oavsett utförande, och när man stryker med handen över träverk, fogar och skruvar och känner på materialkvaliteten så inser man att det handlar om något speciellt.
Betyg: 6 (6).
Pris: 105 000 kronor.

Här är alla högtalarna

Årets bästa trådlösa högtalare · Harman Kardon Onyx
Årets bästa högtalare – toppklass · DALI Rubicon 8
Årets bästa ljudprodukt · Klipsch Stadium
Årets bästa bärbara högtalare · Sony SRS-X5
Årets bästa hemmabiohögtalare · XTZ Cinema
Årets bästa högtalare - highend · Sonus faber Olympica III
Årets bästa stativhögtalare · Dynaudio XEO 4
Årets bästa budgethögtalare · System Audio Saxo 1 Active
Gå till toppen