Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert ger Andersson och Löfven rätt

Magdalena Andersson och Stefan Löfven har rätt – Sverigedemokraterna är nyfascister. Det säger författaren Henrik Arnstad som har ägnat tio år åt att forska kring nyfascismens ideologi och historia.

Sju tongivande forskare håller inte alls med Arnstad. Se länk längst ned. 

Veckans regeringskris gick direkt över i en valrörelse. Temperaturen skruvades upp ytterligare när först finansminister Magdalena Andersson och sedan statsminister Stefan Löfven gick ut och brännmärkte Sverigedemokraterna som nyfascister.
Reaktionerna på deras utspel gick i sär. Var det överilade utbrott från dåliga förlorare, eller en sann beskrivning av partiet som välte regeringen?
Henrik Arnstad, författare till boken Älskade fascism - de svartbruna rörelsernas ideologi och historia, tvekar inte ett ögonblick:
– Det är bra att det lyfts fram på agendan. Jag hävdar att Sverigedemokraterna är en fascistisk rörelse.
Det finns en omfattande internationell forskning kring nyfascismen och de olika populistiska högerradikala rörelser som har vuxit fram de senaste tjugo åren. Men de svenska insatserna på området är mycket blygamma, menar Henrik Arnstad.
– Det existerar knappt någon fascistforskning i Sverige. Mig veterligt är jag den ende som har gjort en grundlig ideologianalys.
Sverigedemokraterna själva vill gärna framstå som konservativa, en folkrörelse som vill rädda ett Sverige som håller på att gå förlorat. Men Henrik Arnstad pekar på två faktorer som gör SD till ett nyfascistiskt parti:
– Ultranationalismen är viktigare än något annat. Den är inte kompatibel med den liberala demokratin, och den godkänner inte vissa medborgargrupper som delar av nationen. Det brukar börja med judarna, sedan kan det gå vidare till muslimerna och romerna, men de brukar alltid komma tillbaka till judarna.
– Den andra delen är tankar om degeneration. Sverige sägs vara på väg mot en katastrof på grund av invandringen, PK-vänstern, feminister, miljöpartister och andra "Sverigehatare".
Ideologiproduktionen skiljer, enligt Arnstad, fascismen från populistiska högerradikala partier, som till exempel Ny Demokrati.
– Ian och Bert är ett klockrent exempel. De hade en otroligt grund ideologisk bas. Det handlade om låga skatter, fri sprit och breda trottoarer. Men fascisterna lägger ner mycket arbete på sin ideologi. När jag studerar Sverigedemokraternas idéprogram är det lätt att hitta det fascistiska tankegodset. Den som har skrivit det är väl medveten om att han är fascist. Man kan också se att de har starka rötter i Per Engdahls Nysvenska rörelse.
På 1950-talet var fascismen i kris. Den rörelsen har varit tvungen att anpassa sig för att överleva och växa, menar Henrik Arnstad. Det första som offrades var just benämningen fascism.
– Den kunde man inte använda. Det var kört, på samma sätt som det senare blev med begreppet kommunism.
Det andra begreppet som lämpades överbord var rasbiologin. Rasism var inte rumsrent, så istället för att tala om hotet från främmande raser talar man om hotet från främmande kulturer.
– I Sverige säger man att den svenska kulturen är hotad av mångkulturen.
Det tredje steget i anpassningen var att använda demokratin istället för att försöka krossa den.
– Man använder demokratiska begrepp och talar till exempel om demokratiskt fattade beslut för att förstärka sin legitimitet.
Fascister brukar förknippas med våld. Hur stämmer det med Sverigedemokraterna?
– Skriver man kritiskt om dem brukar man få mordhot. Du kommer att få ett antal mejl för att du skriver om "den hemske Henrik Arnstad".
Sverigedemokraterna har lagt ut våldet på entreprenad, menar Henrik Arnstad.
– Där finns Svenska mostståndsrörelsen och Svenskarnas parti. Och trollen - var och en som säger något kritiskt om Sverigedemokraterna ska veta att mordhoten kommer imorgon. Så är det inte med Folkpartiet eller Socialdemokraterna.
Uppdatering: Sju tongivande akademiker avvisar i Forskning och Framsteg tanken på att SD skulle vara ett fascistiskt parti.
Mer:
Norska SAS drar in sitt resemagasin, sedan Sydsvenskan nämnt Fremskrittspartiets Carl I Hagen i samma text som landsförrädaren Quisling 
Per Svensson om SD:s Mattias Karlsson: Jag kände en kall kåre gå genom märg och ben
Gå till toppen