Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två givna vinnare i stora speltestet

Vi har testat 25 nya vuxenspel – och korar två givna vinnare.

Redaktionen älskar brädspel och har tagit sig an 25 av årets nya vuxenspel. Här hårdgranskas Hotel Tycoon som landar på hedrande fyra postryttare i betyg - snäppet under testvinnande frågespelet Iknow och strategispelet Splendor.Bild: Hussein el-Alawi

iKnow

400-500 kronor. Till alla som älskar frågespel. 2-6 spelare.
Den stilrena spelplanen är Apple-inspirerad och spelidén inte helt olik hyllade "Bezzerwisser". Reglerna verkar först krångliga, men sätter sig oväntat snabbt. Du satsar först på dina egna och andras kunskapsnivåer inom olika ämnen. Sen är det bara att svara rätt. Eller, om du inte kan, ge ett svar som är så övertygande att de andra luras att svara samma sak. Med list och allmänbildning vinner du. iKnow är redan en vinnare - av Leksaksbranschens utmärkelse "Årets vuxenspel". Välförtjänt!
 

Splendor


Cirka 300 kronor. För strategen. 2-4 spelare.
Första intrycket: Lajvtöntig look, krångliga regler och fattigt utan spelplan. Andra intrycket: Det här tar sig. Slutintrycket: Wow! Köp utvecklingskort genom att samla ädelstensmarkörer och bonuspoäng. Först till femton prestigepoäng vinner. Ganska okomplicerat och inte riktigt i nivå med "Settlers" och "Ticket to ride" – men ändå en svag femma. Plus för priset, att du kan reglera speltiden (genom att justera vinstgränsen) och för att det går bra att spela två.
 
 

Fråga på

Cirka 400 kronor. För stresståliga utfrågare. 4-8 spelare.
Det tar ett tag att fatta vad det går ut på. I korthet: dra ett kort, gissa ord - och fråga ut dina motståndare. Tre timglas med olika hastighet har koll på hur snabbt du svarar och rätt svar gör att du går framåt. Lagspel som blir roligare ju fler man är, och ju snabbare det går.
 

Hotel Tycoon

Cirka 300 kronor. För kapitalisten. 2-4 spelare.
Är detta en blekare variant av Monopol? Den frågan ställde vi oss när vi drog igång Hotel Tycoon. Tji fick vi. Konceptet är ju snarlikt: köp tomter, bygg hotell, håva in cash från motspelarna. Men Hotel Tycoon är något mindre regeltyngt, och något mer koncentrerat. Den som inte uppskattar dagslånga sittningar bör således uppskatta detta alternativ.
Att tänka på: spelet är helt klart roligast med tre eller fyra spelare. Annars kommer inga nya pengar in och man tappar snabbt tempo.
 

Ordförklaringsspelet

Cirka 300 kronor. Charader fast med ord. 4-16 personer
Du har trettio sekunder på dig att få din medspelare att fatta ordet på din bricka utan att du säger det, dra en ny, förklara nästa ord och så vidare. Får du "eld" eller "kram" jublar du, medan "goudaost" och "klackspark" gör att du riskerar få stå kvar på samma plats på spelplanen. Hur barn förväntas klara det här spelet fattar vi inte (trots bilder), men vuxna testpanelen hade så roligt att vi både hetsåt chips och svettades ner skjortkragen. Spelplanen är lite för linjär och utan överraskningar för full poäng.
 

Partaj

Cirka 200 kronor. För vänner som är salongs. Tre eller fler spelare.
Det dåliga med Partaj är att det är fult. Men bakom den bleka ytan finns ett enkelt och bra spel som är socialt och som lockar fram flera gapskratt. Kräver att personerna runt bordet känner varandra hyfsat väl men kommer ändå att avslöja mycket om självbilder och uppfattningar om varandra.
 

Scotland Yard

Cirka 280-350 kronor. "För den klurige". 2-6 spelare.
Mr X är på rymmen och du ska jaga honom genom London. Om du inte spelar Mr X förstås - då ska du hålla dig undan poliser och detektiver i 22 drag, iklädd en fräck skärmmössa så att motspelarna inte ser vart på spelplanen du riktar blicken.
Ju mer haj man blir desto roligare blir spelet, men variationen är inte enorm så det finns risk att man tröttnar. Reglerna är tidvis lite oklara, men inte värre än att man kan improvisera.
Till sist: Att vara den jagade spelaren är helt klart roligast.
 

Vem finns i Slangen? 

Cirka 245 kronor. För både fest och familj. 2-8 spelare.
Ett riktigt sällskapsspel med både skratt och minnesblackouter. Spelarna skriver ner personer på en lapp som stoppas in i ett plaströr, slangen. Med två man i varje lag gäller det att på tid förklara vilka namn som står på lapp efter lapp. Samma lappar används vid tre olika omgångar. Att ha minne och fantasi är bra. Och ju fler man är desto roligare. I första omgången gick klockan sönder, svag konstruktion med tanke på ivriga barn som ska snurra snabbt.
 

Augustus

250-300 kronor. Snabbt strategispel 2-6 spelare.
Erövra en senator eller ett land? Har du skrapat ihop till en belöning, eller passar specialfunktionen ihop med ett annat kort? Det är mycket att hålla reda på, vi lägger det på pluskontot! På minuskontot: svårt att lära sig, kort speltid för att hinna utnyttja finesser, för lite interaktion mellan spelarna. 
 

Black stories 2

85-99 kronor. För den som älskar mordgåtor. 2 eller fler spelare. 
Lös rysliga mysterier genom att ställa ja- och nejfrågor till gåtomästaren (det vill säga en av dina medspelare). Ett rätt kul men frustrerande spel: när du inte kommer på fler frågor är det svårt att komma vidare. Därför funkar Black stories bäst om ni är fler än två som spelar.
 

 Camel Cup

275 kronor. För den ökenvana strategen. 2-8 spelare.
Fem kameler gör upp i ett ökenrace och för spelarna gäller det att tippa vinnare och samla egyptiska pund. Reglerna är lite omständligt beskrivna men upplägget egentligen mycket enkelt – och möjligheterna att påverka kamelernas framfart för få för att det ska bli spännande på riktigt. Plus för fantasifull och inbjudande design.
 

MIG Explorer

175 kronor. Till den som söker tidsfördriv. 2 till 6 spelare.
Spelet marknadsförs som ett du kan ta med dig var som helst, och visst är tillbehören befriande få. Vill du ha något som fördriver tiden mellan Kalle Anka och risgrynsgröten passar spelet bra. Är du däremot ute efter ett spel som kan vara julaftons höjdpunkt – välj ett annat. Du kommer garanterat att tröttna på det här efter några rundor.
 

På spåret


Cirka 400 kronor. Frågor för redan frälsta. Två lag.
På spåret är som på tv: snyggt och välproducerat. Vart är vi på väg och så följdfrågor på det. Men när två lag ska besvara samma frågor samtidigt blir rummet väldigt tyst och att resonera inom laget nästan omöjligt. Skulle På spåret-loggan tas bort återstår ett ganska medelmåttigt frågespel.
 

Top 5

350-400 kronor. För korthajen. 2-4 spelare.
Samla kort efter vissa förutsättningar. Men, oj vilken seg uppförsbacke att förstå reglerna. Efter provspelning och en del egensatta regler började det dock lossna. Till slut blev det riktigt roligt, eller det vill säga spännande. Inget att skratta till, men sätter tankearbetet på prov.
 

Compact Bowling

150 kronor. För den som tycker överraskningar är överskattade. Två eller fler spelare.
Precision och en stadig hand är egenskaper som kommer väl till pass i denna hemmabowlingvariant. Spelet är precis vad det heter och med tanke på att det är en uppföljning på tillverkarens tidigare spel Compact Curling är kreativitet inte direkt ordet som kommer till en. Testpanelen önskar sig stabilare bana och en discokula.
 

Efterklok

Cirka 200 kronor. För frågesportsnördar som vill variera sig. Obegränsat antal spelare.
Ytterligare ett försök att ge det klassiska frågespelet en twist. Alla svarar på samma frågor (fem stycken) i en följd och man kan välja att härma föregående persons svar eller svara själv. Det enda man får veta är hur många rätt personen innan hade. Är man ett större gäng blir det rätt tungrott att gå varvet runt.
 

Game of Thrones – Westeros Intrigue

Cirka 150 kronor. För förfest eller släktmingel. Kortspel, 2–6 spelare.
Är du GOT-nörd? Alla dina idoler finns där i färgglada karaktärskort som du bygger ditt eget hov med. När du inte längre kan spela ut kort får du straffpoäng, och sedan börjar det om. Tills korten är slut eller medspelarna har tröttnat. Inte precis så att GOT-abstinensen stillas. Invänta april och den nya säsongen istället.
 

Gifta på låtsas

Cirka 400 kronor. För den stela parmiddagen. Fyra spelare/Två par.
För varje matchande svar på olika frågor får paren gå framåt på en oinspirerande raksträcka. Även om vissa frågor lockade till skratt och diskussion (eller ja, konversation i alla fall) ville vi hoppa över alldeles för många. "Vad tänker du på när du hör ordet trisslott/byggvaruhus/husbil". Geez, kan någon skicka vinet? Partyspel – not so much.
 

Himmel eller helvete

195 kronor. Till vinet. Obegränsat antal spelare.
Kylskåpspoesi har släppt ännu ett spel med igenkännande frågor. Den här gången om moral - med poäng beroende på hur gott eller ruttet du svarar. "Släcker du bostaden under Earth Hour?". "Har du av lathet slängt i fel container på återvinningsstationen?". Kan väcka småkul diskussioner över vinglaset.
 

Röda tråden: Djur

150 kronor. Till djurälskaren. Två eller fler spelare.
Gissa djuret. Märkliga ledtrådar och påståenden ska leda fram till rätt djur. Landdjur, sagodjur, havsdjur eller utdöda - här finns en salig blandning. Visst är några av påståendena lite småkul, men nä, det finns betydligt roligare spel att ägna sin spelkväll åt.
 

Spontana toner


Cirka 300 kronor. För skönsångaren.3-10 personer.
Reglerna är enkla: tänk på en låt, skriv ner ett av orden i texten på en lapp, ropa ut det. Dina motspelare ska sjunga en låt, vilken som helst, innehållande detta ord. Varva med några chanskort med olika skämsuppdrag.
Det gäller att alla håller sig på samma svårighetsnivå i ordval. Dessutom gör sig såna här spel bättre i lag.
 

Det svenska matspelet

259 kronor. För matnördar och stjärnkockar. 2-9 spelare.
Det tar cirka fyra sekunder att komma igång och spela, vilket är rätt skönt. Men det tar dessvärre inte längre tid att inse att det här är alldeles för svårt för "vanliga" människor. Matnörden i sällskapet älskade det - resten av gänget hade typ noll rätt efter en halvtimmes spelande.
 

Duellen

Cirka 123 kronor. Om du söker en partykiller. Två eller fler spelare.
Här ska man vara bra på örat för att spela, tänkte vi, men insåg snart att framförallt spelskaparna måste ha varit berusade. Spretiga och ofta ogenomförbara uppdrag ska utföras. Dra ett kort och utmana någon i stort som smått, till exempel "Vem kan rita flest varianter av ett äpple på en minut?". Bra spel att ta fram när man vill att gästerna ska gå hem.
 

Näven i bordet


150-200 kronor. Krystad handlek. 2-10 spelare.
I första "frågan" vi drar saknas ett ord. Timern som ska ta 20 sekunder tar 50 och då måste vi slå till bordet var femte sekund för att den inte ska stanna helt. Vi kommer på nya användningsområden för en champagnekork och lägger händerna på varandras så sent vi vågar innan timern tjuter. Roligare än när någon säger "analplugg" blir det inte.

Betygen

En postryttare: Nä, mormor, ska vi lägga patiens istället?

Två postryttare: Helt okej tidsfördriv, men endorfinerna flödar inte direkt.

Tre postryttare: Bra spel som har potential att bli avdammat flera gånger.

Fyra postryttare: Riktigt bra spel som du vill spela om och om igen.

Fem postryttare: Garanterad stämninghöjare - det här spelet har allt!
Gå till toppen