Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Har du retat upp hela Norge, Per Svensson?

Per Svensson, kulturskribent på Sydsvenskan, har i helgen väckt uppståndelse i Norge genom att nämna Fremskrittspartiets förre ledare Carl I Hagen och landsförrädaren Vidkun Quisling i samma artikel.

Per Svensson.
Har du retat upp hela Norge, Per Svensson?
– Jag har framförallt retat upp Fremskrittspartiet. Vad övriga Norge tycker vet jag inte.
Artikeln handlar om politisk historia och analyserar hur extremhögern fått en framträdande plats i Skandinavien.
– Vi har inte haft tillräckligt bra kvalitetskontroll och en artikel är inte tillräckligt bra. Därför har vi dragit tillbaka hela upplagan, säger Tormod Sandstø, pressansvarig på SAS, till TT.
Sandstø säger också att bildlösningarna till artikeln kan missuppfattas, och att artikeln innehöll ett faktafel.
– Skulle det ha funnits ett så jätteallvarligt faktafel så att man tvingas dra in en upplaga så borde de väl ha talat om vad det är för fel. Men ingen har sagt vad det är för faktafel, i alla fall inte till mig, säger Per Svensson som tillbringat helgen med att svara på frågor i norsk och dansk media.
Följden har blivit att SAS omedelbart har dragit in julnumret av sitt resemagasin, där din artikel var publicerad.
– Att Fremskrittspartiet har sådan makt att de kan förmå SAS att dra in sin tidning är både obehagligt och skrämmande. Och det är oroväckande att SAS är så ängsligt för politiska påtryckningar. Det förvånar mig faktiskt.
Enligt Carl I Hagen har du kopplat samman de norska nazisterna på 1930-talet och dagens Fremskrittsparti?
– De är arga över en enda sak, nämligen att Quisling och Carl I Hagen förekommer i samma text. Vad de inte förstår är att jag beskriver två olika utvecklingsgrenar för vad man kallar högerextremism och högerpopulism idag.
Är det inte samma sak?
– Den ena har sina rötter i nazismen och den andra har sina rötter i missnöjesparter av Glistruptyp. Det finns inget orsakssammanhang mellan Quisling och Carl I Hagen.
Carl I Hagen säger att han inte tycker att det är så klokt att skriva negativt om finansministerns parti om man som SAS är beroende av att få pengar från ägarna, där norska staten ingår.
– Ja, och det är extremt obehagligt. När man betänker situationen i både Danmark och Sverige med partier av liknande typ öppnar det rätt obehagliga framtidsutsikter när det gäller deras möjligheter att utöva påtryckningar på olika institutioner. Det gäller både företag och offentliga institutioner, kulturinstitutioner inte minst.
SAS pressansvarige säger till TT att flybolaget naturligtvis uppfattat kritiken från FrP, men att risken för att förlora eventuella FrP-väljare som kunder inte har påverkat beslutet att dra tillbaka upplagan.
– Det här är ett hundra procent vårt eget beslut, och SAS har absolut ingen politisk agenda, säger han till TT.
I fredags började SAS arbetet med att samla in tidningarna från alla flygplan och flygplatser i världen dit den hunnit. PDF:en av numret har också tagits bort från flybolagets nätsida. Här kan du läsa Per Svenssons text.

Per Svensson i dansk debatt

Sydsvenskans kulturskribent syns allt som oftast också i dansk debatt. Här möter han debattören Michael Jalving, som skrivit boken ”Absolut Sverige” som svar på Lena Sundströms bok om Danmark, ”Världens lyckligaste folk”.

Scandinavian Traveller når nära 1,4 miljoner läsare

• Enligt det danska produktionsbolaget som gör kundtidningen har Scandinavian Traveller
406'000 läsare i Sverige, 403'000 läsare i Norge, 273'000 läsare i Danmark och 310'000 läsare i resten av världen.
• SAS har nyligen bytt kundtidning. Den förra Scanorama, hade 1,9 miljoner läsare enligt Tormud Sandsø på SAS. Flygbolaget hade förra året 26 miljoner passagerare.
• En helsidesannons i tidningen kostar enligt prislistan 127'900 kronor.
• Hur mycket SAS förlorat på att dra in tidningen kunde Tormud Sandstø inte berätta på söndagskvällen.
– När vi tog beslutet att dra in tidningen i fredags så var kostnaden inte något vi räknade eller tänkte på, säger han till Sydsvenskan. 
Gå till toppen