Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grekland får tidsfrist av EU

Greklands parlament har med knapp marginal godkänt en budget för 2015. Det siktas på såväl budgetbalans som tillväxt nästa år.

Greklands premiärminister Antonis Samaras samtalar med finansminister Minister Gikas under ett budgetmöte söndagen den 7 december.
Eurozonens ministrar har enats om att förlänga tidsfristen för återbetalning med två månader.
Men på hemmaplan växer hotet om nyval 2015.
Osäkerheten var först stor om EU:s finansministrar skulle hörsamma Atens vädjan om att förlänga stödprogrammet. Men i ett uttalande på måndagen sade eurozonens finansministrar att de enats om två månaders respit. Programmet skulle avslutats vid årsskiftet.
Uttalandet kom sedan Greklands premiärminister, högerledaren Antonis Samaras, under en nattmangling i Aten fått 155 av 300 ledamöter i parlamentet att rösta för budgeten. Den utgår från en tillväxt på 2,9 procent 2015 och ett budgetunderskott på 0,2 procent av BNP.
Halvårs förlängning
Men även om budgeten därmed är i hamn återstår svåra förhandlingar med EU och IMF om hur framtida stöd ska utformas. Det senaste budet är en sorts nödkredit, som villkoras av nya reformer.
Från EU-håll har det tidigare talats om att det behövs ett halvårs förlängning av stödprogrammet till Grekland, vilket dock förutsätter fortsatta reformer och att Grekland uppfyller ett åtstramningskrav på 1,7 miljarder euro. Detta har dock regeringen motsatt sig än så länge.
Det största hotet mot regeringen i Aten finns dock på hemmaplan. President Karolos Papoulias ska ersättas i mars. För att utse en efterträdare krävs 180 röster i parlamentet.
Riva upp beslut
Presidentvalet ser därmed ut att sluta i nyval, med ett försprång för vänsteroppositionen Syriza i opinionsmätningarna.
– Ditt stora problem är att din tid är på väg att rinna ut, sade Syriza-ledaren Alexis Tsipras i debatten inför nattens budgetomröstning, rapporterar byråer.
Syriza kräver en omfattande skuldnedskrivning och vill riva upp de åtstramningsbeslut som fattats för att få nödlån av EU och IMF under krisåren sedan 2010.
Trots den stora osäkerheten kring framtida finansiering har Greklands tioårsränta sjunkit från nästan 9 procent till drygt 7 procent. Den höga räntenivån, som avspeglar en misstro mot landets betalningsförmåga, kan jämföras med tyska räntor för samma typ av statspapper på 0,7 procent.
Gå till toppen