Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

H43 i fortsatt konkurs

Förhoppningen att H43 skulle komma ur konkursen med hjälp av en extern finansiär har grusats, men det finns hopp för ungdomsverksamheten.

Bild: Albin Brönmark (Arkiv)
När klubben mötte konkursförvaltaren under måndagen stod det klart att erbjudandet inte räckte för att hålla herrarnas lag kvar i elitserien, ens på kort sikt.
För H43 är situationen oförändrad.
– Mötet ledde inte någonvart och vi hade ingen diskussion om belopp. Vi hade en förutsättningslös diskussion men det var ingen räddningsdiskussion, säger konkursförvaltaren Anne Merete Mellesaether.
Den hemlige finansiär som klubben satt hoppet till är inte beredd att täcka alla kostnader.
– Under dagens möte blev det klart att finansiären inte är beredd att gå in med de summor som krävs för att elitlaget ska kunna gå runt, säger Caj-Åke Andersson, ordförande i H43.
Hur mycket pengar är den nya finansiären beredd att gå in med?
– Jag kan inte svara på det, men vi har fått löften och ska komma tillbaka när vi är färdiga med alla beräkningar av vad som behövs.
Enligt H43 behövs 2,5 miljoner kronor om elitlaget ska kunna fullfölja säsongen.
Men medan det ser mörkt ut för elitlaget så har det ljusnat för ungdomsverksamheten. H43 blickar framåt och meddelar att finansieringen för att driva ungdomsverksamheten vidare i en ny förening är i det närmaste klar. Samtidigt arbetar den avgående styrelsen på en lösning så att föreningen kan drivas under namnet H43 Lund.
– Med pengarna som den nya och de gamla finansiärerna går in med kommer ungdomsverksamheten att bli rikare än någonsin, säger Caj-Åke Andersson.
Tillskottet innebär att 60 ungdomslag i klubben kan fortsätta som vanligt. Kontakter har redan tagits med både Skånes handbollsförbund och Svenska handbollsförbundet.
– Genom den här aktionen kan vi skydda vår ungdomsverksamhet och behålla vårt varumärke som vi ser ett stort värde i.
Nya finansiären förblir hemlig.
– Varken han eller vi vill gå ut med något innan vi har räknat färdigt och allt är klart.
Finns det några krav från finansiären?
– Bara att pengarna uteslutande ska gå till ungdomsverksamheten och inget annat. För oss är det ett enkelt krav att ställa oss bakom, säger Caj-Åke Andersson.
Under tiden skaffar sig konkursförvaltaren en överblick över H43.
– Jag jobbar vidare med att sätta mig in i alla uppgifter om de avlönade, det är ett 30-tal och domare där utöver, säger Anne Merete Mellesaether.
Tillgångar och skulder ska sammanställas.
– Det rör sig om leverantörsskulder på 468 000 kronor, en skatteskuld på ett par hundra tusen och möjligen tillkommer arbetsgivaravgifter. En hel del har inte förfallit än. Sedan är det banklån på 450 000 kronor.
Gå till toppen