Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pita med kryddig black bean-röra och tzatziki

4 portioner2 msk olivolja0,5 dl tomatpuré,0,5 msk spiskummin3 vitlöksklyftor150 g gul lök200 g morötter300 g potatis1 gurka2 dl turkisk yoghurt380 g svarta bönor210 g krossade tomater0,5 msk buljongpulver0,5 msk oregano1 tsk paprikapulver1 kruksallad250 g körsbärskvisttomater50 g rödlök6 st pitabrödsalt och svartpeppar
En trevlig och mättande plockrätt med mycket grönsaker, som passar såväl måndag som fredag!Bild: Hanna Johansson
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna, tillsätt tomatpuré, spiskummin och 2 pressade vitlöksklyftor. Hacka lök. Grovriv morötter och potatis. Lägg i pannan allteftersom och fräs på hög värme 10 min under omrörning.
3. Grovriv 2/3 gurka. Krama ur vätskan. Blanda med yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
4. Tillsätt bönor, krossade tomater, buljongpulver, oregano, paprikapulver, 0,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar i stekpannan. Låt allt bli varmt.
5. Skölj och riv av bladen från salladen. Skiva körsbärskvisttomater. Skär rödlök och 1/3 gurka i halvmånar. Lägg i skålar.
6. Värm pitabröd.
Servera bönröran, grönsakerna och tzatzikin i bröden.
Gå till toppen