Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag vill skapa lugn i vardagen"

Hämtning och lämning, fritidsaktivteter, jobb och hem. Ibland kan det vara svårt att få ihop pusslet, konstaterar Annika Nordén som startat kommunens första barnvakts- och läxhjälpsföretag.

Annika Nordén har själv ingått i målgruppen – småbarnsfamilj med stressig vardag.
– Jag och min man reste mycket och hade krävande jobb. För att hålla balansen och för att alla i familjen skulle må bra krävdes mycket planering. Professionell barnpassning ingick i det pusslet.
Annika Nordén är utbildad civilekonom och arbetade med marknadsföring när hon stannade upp och började fundera kring en ny karriär.
– Jag kom fram till att barn är min passion. Och jag såg att det inte fanns något lokalt barnpassningsföretag i Vellinge.
Så för drygt ett år sedan startade hon Family in mind, kommunens första professionella barnvakts- och läxhjälpsföretag.
– I Stockholm och Göteborg är det vanligt, men i Vellinge är det fortfarande relativt nytt.
Family in mind har i dag ett tiotal barnvakter knutna till sig. Annika Nordén hjälper själv till att matcha ihop familjer och barnvakter.
– Jag utgår från de behov kunden har kring praktiska detaljer som tider, körkort och bil, men också om det är unika egenskaper som kunden är ute efter. De allra flesta tycker att det är viktigt med någon som har tidigare erfarenheter.
En del av barnvakterna hjälper även till med läxläsning.
– Vissa familjer tar hjälp för att få ihop hämtning, mellis, matlagning och läxläsning ett par dagar i veckan. Andra vill att barnen ska få hjälp med skjuts till aktiviteter som ligger tidigt på dagen. Det jag hjälper till med är att skapa lugn i vardagen.
Är inte föräldrarna oroliga att lämna sina barn till okända?
– Vi vet att tryggheten är viktig för att man ska låta någon utomstående ta hand om sina hjärtegryn. Därför är våra barnvakter noga utvalda personer över 18 år, försäkrade och hlr-utbildade.
Är det skillnad på intresset i en kommun som Vellinge med många högavlönade föräldrar och i andra kommuner?
– I Vellinge kommun bor många som är inflyttade ifrån andra delar av landet eller kommer från utlandet, inte bara Danmark. Många har inte möjlighet att få hjälp med barnen av släkt och vänner och därför anlitar de professionell hjälp. Det finns ingen statistik, men vad vi med bestämdhet kan säga är att om rut-avdraget försvinner är det bara de rika som kommer att nyttja den här typen av tjänster.
Så ganska stor oro råder för vad som ska hända med avdraget. Men Annika Nordén fortsätter att planera för framtiden. Hon har nyss inlett ett samarbete med en lokal restaurang om barnpassningspaket i samband med middag och hon arrangerar föreläsningar för föräldrar.
Gå till toppen