Kultur & Nöjen

Kolonialt tankegods ifokus för prisad skulptör

Det händer inte ofta. Men när det sker, sker det med eftertryck.
Igår fick en av stjärnorna i den svenska samtidskonsten, Runo Lagomarsino, ta emot Holger och Barbro Bäckströms stipendium om 350 000 kronor - det första som delas ut sedan 2011.

"Violent objects" visas fram till den 15 januari på Malmö konstmuseum.Bild: ANNA WAHLGREN
Sedan han gick ut konsthögskolan i Malmö 2003 har Runo Lagomarsino gjort en i alla avseenden strålande karriär som konstnär.
Idag ställer han ut över hela världen, bland annat på Guggenheim i New York och på biennalen i São Paolo. Han företräds också av ett av Nordens främsta gallerier för samtidskonst, Nils Stærk i Köpenhamn.
– Jag är förstås väldigt glad över priset. Det är ett stort erkännande för det jag arbetat med de senaste åren. Det innebär också att jag kan arbeta långsiktigt på ett helt annat sätt, säger Runo Lagomarsino.
Verken handlar ofta om resor och också om arvet efter kolonialismen, inte minst om västs girighet efter de koloniserade ländernas guld och konst.
Temat går igen i båda de nya verk som nu visas på Malmö konstmuseum. I fotoserien "Blind Spots" finns bilder på alla de icke fungerande armaturerna på Pergamonmuseet i Berlin, ett av Europas mest framstående antikmuseum.
– Jag tillbringade mycket tid där under en period. Besöken i museet fick mig att fundera intensivt över vad det var som fördes dit, och under vilka omständigheter, berättar Runo Lagomarsino.
– Jag tänker mig armaturerna lite som ögon, vittnen till det som hänt på museet.
Det andra nya verket, "Violent objects", består av vinklar i grov byggplywood, obehandlade på ena sidan och förgyllda på andra. På ett podium har vinklarna kombinerats ihop till tecken - eller om det är utställningsmontrar på en konstmässa.
– Kontrasten mellan baksidan och framsidan, mellan det som visas upp, det förgyllda och det som inte ska ses intresserar mig, berättar Runo Lagomarsino.
Barbro och Holger Bäckströms stipendum ska gå till en ung skulptör eller målare som har betydelse för den svenska konsten. Med sin prissumma om 350 000 kronor tillhör det Sveriges största.
Barbro Bäckström (1939-1990) är känd för sina skulpturer av människokroppen i metallnät. Holger Bäckström (1939-1997) ingick i konstnärsduon Beck & Jung, pionjärer inom bildskapande med datorer.
Stipendiet har delats ut med ojämna mellanrum sedan början av 1990-talet, senast 2011. I juryn sitter konstmuseets chef, konsthallens chef samt rektorn för Konsthögskolan i Malmö.
– Det hänger helt på hur det går på börsen. Men vi ska försöka få till lite tätare intervall, förklarar Konstmuseets chef, Cecilia Widenheim.
Just nu delar Runo Lagomarsino - vars föräldrar har argentinska rötter - sin tid mellan Sao Paolo i Brasilien och Sverige. Och i vår ska han för första gången ställa ut i stort format, på hemmaplan.
– Ja, det blir en utställning på Konsthallen i Malmö. Vilket förstås är väldigt roligt, jag har ju gått där i alla år. Det har också blivit en anledning att gå tillbaka och ta fram verk som är ett par år gamla.
Tycker du om dina gamla verk, när du ser dem igen?
- Ibland. Nej, för det mesta. Man ser vad som fungerar, säger Runo Lagomarsino.
Gå till toppen