Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mårtenskolan blir F-6-skola

Nya Mårtenskolan föreslås bli en tvåparallellig F-6-skola och byggas snabbt.
De små förskolorna på Gunnesbo föreslås bli kvar, åtminstone för tillfället.
I dag fattar barn- och skolnämnd Lunds stad definitiva beslut om två skolområden.

MårtenskolanBild: Göran Olsson
Områdeslokalplanerna för Tuna-Mårtens fälad och Gunnesbo-Nöbbelöv har varit ute på remiss och sedan arbetats om.
Nu läggs de fram för barn- och skolnämnden.
I varje plan som gick ut på remiss fanns två helhetsförslag, varav förvaltningen stödde det ena. Vissa saker har nu justerats jämfört med vad förvaltningen då förordade.
– Vi har haft flera alternativ hela tiden och inte låst oss för något, påpekar Elin Ejsing Johansson, projektchef på barn- och skolförvaltning Lunds stad.
I remissvaren var det många som önskade att den nya Mårtenskolan blir en skola för klasserna F-6, tvåparallellig, och så blir det.
Skolan behöver byggas i två plan, på ett större markområde, men förvaltningen har fått positiva förhandssignaler från stadsbyggnadskontoret när det gäller en ny detaljplan.
– Dessutom har vi hittat en annan lösning på det skolområdet, säger Elin Ejsing Johansson.
– Gamla Mårtenskolan kan börja rivas 2015, inga paviljonger ställs på tomten. I stället flyttas Vipeholms förskola sommaren 2015 till paviljongerna där förskolan Blåtunga nu finns.
Nytt i planen för Tuna-Mårtens fälad är förslaget att bygga en idrottshall med två salar på den före detta bollplanen vid Målsmansvägen.
– Vi tänkte tidigare bygga en ny enkel idrottssal till Flygelhallen och en på Tunaskolan. När jag satt och skrev det kom jag plötsligt på att det ju vore en mycket bättre lösning att lägga en ny dubbelhall här vid Målsmansvägen.
– Dubbelhallen kan då ta eleverna från Mårtenskolan och Munspelets skola och på den tomten kan vi dessutom ha uteidrott. På det viset slår vi många flugor i en smäll.
När det gäller områdeslokalplanen för Gunesbo-Nöbbelöv har det framför allt stormat kring en möjlig nedläggning av de små förskolorna Hårfagre och Fornborgen, med två avdelningar vardera. Detta fanns i förvaltningens förslag och många föräldrar har varit upprörda.
I planen som barn- och skolnämnden nu beslutar om i kväll finns dessa små förskolor kvar. Dock skrivs i planen att om det blir ett överskott av förskoleplatser längre fram, så kan man stänga en av eller båda skolorna.
– Det är svårt att få de små förskolorna att gå runt ekonomiskt, konstaterar Elin Ejsing Johansson.
– Men detta är ett väldigt öppet spår, det är inte alls säkert att det blir av. De signaler jag hört från olika håll är att det inte är någon brådska.
Prognoserna signalerar, enligt projektchefen, inte att behovet av platser skulle minska speciellt under den närmaste tiden.
Gå till toppen