Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: S har också kallats fascister

Det är olyckligt när ledande socialdemokrater spelar ut fascistkortet för att skrämma väljarna från SD. De borde komma ihåg att de själva kallades socialfascister och fascismens moderata flygel på 1930-talet.
Finansminister Magdalena Anderssons uttalande om Sverigedemokraterna har fått Leo Kramár och Anders Månsson att tycka till.Bild: Henrik Montgomery
Åsa Romson (MP) påstår dessutom (DN 7/12) att historiker kallat SD nyfascister. Möjligen syftar hon på Henrik Arnstad som kallar sig historiker och ”fascismforskare”. Arnstad saknar akademiska meriter men i sin bok om fascismens historia, som förbigåtts med tystnad av svenska historiker, dömer han ut all den forskning om nazismen och fascismen som i Sverige bedrivs av respekterade forskare som dålig historievetenskap!
Det finns, som Arnstad säger (Sydsvenskans Sverigesidor 6/12), en omfattande internationell forskning kring nyfascismen. Frågan är om han själv tagit något intryck av den. Hans bok och hans spekulationer bygger på en enda teori, den brittiske historiker Roger Griffins omtvistade generiska fascismdefinition.
I intervjun hävdar Arnstad att SD är en fascistisk rörelse. Det gör han även i boken där han försöker pressa in SD i Griffins schema. För att se hur han arbetar rekommenderar jag människor att läsa SD:s principprogram, att söka där efter det ”fascistiska tankegodset” och att jämföra med Arnstads tolkning. Här finns inte plats för en utförlig genomgång av hans brist på definitioner, hans begreppsglidningar, hans uteslutningar och hans ovetenskapliga angreppssätt. Den intresserade kan hitta mer i min kritiska granskning av boken i Historisk tidskrift 2014:1 och 4 (finns också på leokramar.wordpress.com).
Leo Kramár
författare till ”Rasismens ideologer. Från Gobineau till Hitler.”
Gå till toppen