Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Folkpartiet och Sverigedemokraterna i samarbete

Hjälptes åt när 2:e vice ordförandeplatserna fördelades av Vellinge kommunfullmäktige.
–  En stor sensation för SD, säger en påtagligt nöjd Karl-Johan Persson (SD).

Bild: Ingemar D Kristiansen
Under onsdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde i Vellinge skulle 2:e vice ordförandeplatserna i nämnderna fördelas mellan oppositionspartierna. Koalitionen mellan Socialdemokraterna, Nya Listan och Miljöpartiet som har 12 mandat tillsammans gjorde anspråk på platserna men blev överkörda av Folkpartiet och Sverigedemokraterna som med sina 13 mandat tillsammans kunde fördela ordförandeplatserna platserna mellan sig. De regerande Moderaterna lade, med något enstaka undantag, ned sina röster vilket är kutym när det handlar om rösta på oppositionens politiker.
SD hade mörkat om samarbetet med FP i in det sista.
– Jag sökte först samarbete med Socialdemokraterna men de sa nej. Då pratade jag med Folkpartiet, svårare var det inte. Jag ville inte vara girig utan krävde bara två ordförandeposter, säger Karl-Johan Persson (SD).
Hur långt sträcker sig samarbetet?
– Det är slut efter omröstningen. Vi är två partier som driver politik var för sig. Kanske vi stöttar någon av deras motioner, svarar Karl-Johan Persson.
Har ni nått liknande uppgörelser i andra kommuner?
– I Svalöv och Åstorp har vi fått stöd men där var det inte känt vilka som stod för stödet. För oss är det här en stor sensation, säger Karl-Johan Persson och skrattar.
Själva omröstningen i Vellinge kommunfullmäktige var sluten. Fullmäktigepolitikerna skrev ned på en anonym lapp vilken kandidat de röstade på och lade sedan lappen i en valurna. Därefter räknades rösterna och det redovisades bara hur många röster varje kandidat fått och hur många som var blanka.
Uppgörelsen innebär att FP får 2:e viceordförandeposterna i revisionen, kommunstyrelsen, utbildningsnämnden, valnämnden samt nämnden för medborgarservice. Från SD tar Tommy Nilsson samma post i omsorgsnämnden och Kristian Svensson den i miljö- och byggnadsnämnden.
– Det trodde jag aldrig, SD och FP i samarbete, sa Lars-Ingvar Ljungman (M) under en paus.
Trots att uppgörelsen var uppenbar för alla i salen försökte Henrik Thorsell (FP) förneka dess existens.
– Vi har ingen överenskommelse, säger Henrik Thorsell.
Karl-Johan Persson från SD säger att han har en överenskommelse med er, men ni har ingen med honom?
– Säger Karl-Johan det? Jaha, det är inget jag känner till. Det får stå för honom, säger Henrik Thorsell.
Ni har inga motkandidater till SD:s kandidater och de har inga motkandidater till er och ni får minst 13 röster hela tiden, är detta bara en slump?
– Jag kan ju inte veta hur folk röstar. Det är en sluten omröstning.
Vad tror du konsekvenserna blir för FP av att alla ändå uppfattar det som att ni har en uppgörelse med SD?
– Det är fullständigt obetydligt. Nu är det bara full fart framåt som gäller.
Har ni förankrat det här uppåt i partiet?
– Vi har ingen uppgörelse, så enkelt är det.
Förväntar du dig några reaktioner från partiet?
– Nej, det här är ingen viktig fråga. Vi hade ju rätt till de här platserna genom valresultatet. Men Moderaterna har försatt oss i en svår situation genom sin passivitet.
Rolf Ehrichs från Nya Listan:
– Vi kunde inte föreställa oss att det skulle bli en allians mellan FP och SD, det är mycket förvånande. Det är en ny politisk situation och nu växer tuppkammen på Karl-Johan Persson.
Sydsvenskan har sökt Folkpartiet centralt men partiet avböjer att kommentera.

Mandatfördelning Vellinge

M 26
FP 7
SD 6
S 6
NL 3
MP 3
av 51 totalt
Gå till toppen