Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hundarna visade vägen till ny karriär

Hennes "The Hounds of Falsterbo" har utsetts till bästa bilderbok av Junior Magazine. Till helgen kommer berättelsen om Nalle, Teddy och Buster i svensk översättning.

På köksbordet i villan i Ljunghusen ligger "The Hounds of Falsterbo" i olika versioner. Den stora med hårda blågrå pärmar belönades nyligen med prestigefyllda brittiska Junior Design Awards för "Best Picture Book of The Year".
– Det går vanligtvis till stora förlag så det känns fantastiskt att få. Junior Magazine är som ett Vogue för barn, säger Jules Nilsson.
De tre hundarna som har huvudrollerna i boken tumlar glatt runt i köket. Buster var en present till barnen i samband med flytten till Sverige och det var under hundpromenaderna längs ljungen som Jules Nilsson började formulera berättelserna om "the three furry princes".
I samband med det startade hon förlaget Vind & Våg Publishing House.
– Jag ville själv publicera, jag ville ha kontrollen och skapa ett märke som kunde växa.
Och det har hänt mycket runt " The Hounds of Falsterbo" det senaste året. Ytterligare en nominering till bästa barnbok har precis tillkännagetts och The Guardian har uppmärksammat boken stort. Jules Nilsson själv kom just hem från en signerings- och uppläsningsturné i England.
Hon har valts ut till programmet Entreprenör Skåne 2014 och håller som bäst på att ta fram fingerdockor som ska komplettera berättelserna och en CD-skiva med sånger.
– Stilen är lite av Jack Johnson, man ska kunna lyssna på den även som vuxen, i bilen till exempel. Ibland kan man ju bli tokig av att höra barnsånger om och om igen.
Jules Nilsson återkommer till vikten av att göra något som passar både barn och vuxna. Hon har själv har bakgrund som konsthistoriker och har lagt stor vikt vid utformningen av boken, färgerna, känslan på papperet. Det ska vara en bok som båda kan bli en vältummad favorit i barnkammaren och en klädsam "coffee table book". I England säljs "The Hounds of Falsterbo", förutom i barnboksbutiker, i inredningsbutiker nischade på skandinavisk design.
– Jag har gjort en bok som jag själv skulle vilja ha.
Och nu kommer den alltså ut i svensk översättning. På lördag är det signering i Toppengallerian och på söndag på Kust Cafe i Falsterbo.
– Anledningen till att jag ger ut den på svenska är att det här är mitt nya hem. Det är mitt "letter of thanks" för att Sverige ger mina barn tillgång till detta.
Jules Nilsson syftar på naturen och livet kring Falsterbonäset som skiljer sig så från det hektiska, bullriga Londonlivet.
Det är sex år sedan familjen flyttade. I samband med det började Jules fundera över sin egen karriär.
– Jag hade arbetat som konsthandlare i London. Men det var mycket resande och stressigt, särskilt med små barn. Jag ville göra något nytt, men något kreativt.
Bok två och tre av det som är tänkt att bli en serie med fem är skrivna. Efter jul ska Jules sätta sig ner och göra illustrationerna.
Hur känt är Falsterbonäset i England?
– Malmö är ganska känt tack vare serien "Bron" och Turning torso. Falsterbonäset är inte så känt, men blir mer och mer.

"Jag vill föra in naturen i barnens liv"

"För mig har det varit fantastiskt att gå längs havet och se vattnet frysa, se årstidernas skiftningar. Många barn i London bor i hemska lägenhetskomplex och har heller aldrig upplevt naturen. Om jag genom böckerna kan föra in lite av denna natur i deras liv är det fantastiskt. Jag tror också det är bra med något som är non-fiction, att barnen kan få se att det faktiskt finns riktiga platser man kan besöka."
Gå till toppen