Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höör

Proppfull hörselvårdsfabrik i Höör siktar på att bli världens tredje största

Swedsafe i Höör är världens femte största tillverkaren av öronproppar.Bild: Fredrik Norrlid
Två varv runt jorden räcker de 1,2 miljarder par öronproppar de tillverkat hittills. Swedsafe i Höör är världens femte största öronproppstillverkare, men de siktar på att bli nummer tre.
– Vi gör ingenting annat än öronproppar, vi är så specialiserade som någon kan bli. Det är som att du skulle gå till ett bageri som bara bakar finska pinnar, säger vd och grundare Göran Berg.
Fyra femtedelar av öronpropparna som tillverkas i fabriken säljs till andra industrier. Men i den egna fabriken är det såpass tyst att operatören Marcus Mårtensson inte behöver öronproppar. Han väger förpackningar och kontrollerar att antalet proppar är rätt i de färdigpackade lådorna.
Marcus Mårtensson väger öronproppar på Swedsafe.Bild: Fredrik Norrlid
Större delen av produktionen är automatiserad. Genom en glasruta kan Marcus Mårtensson se tillverkningsprocessen samtidigt som han packar. På ett band glider limegrön öronproppssmet runt i formar och jäser i förhöjd temperatur.
Swedsafe tillverkar i dagsläget 18 olika öronproppar. Här finns skumproppar, silikonproppar, vaxproppar och termoplastproppar. De har även tre, fyra patent.
– Vi satsar på att tillverka unika produkter med högsta kvalitet så att vi kan få bättre marginaler, exempelvis genom kunder på den japanska konsumentmarknaden. Vi har till exempel de lättaste bygelöronpropparna i världen, proppar som dämpar kontrollerat och proppar som är enklare än konkurrerande proppar att stoppa in i öronen, säger grundaren och vd:n Göran Berg.
Göran Berg, vd för Swedsafe i Höör.Bild: Fredrik Norrlid
Han startade bolaget 2004 tillsammans med Jörgen Håkansson. Ifjor omsatte de 44,1 miljoner kronor med 18 heltidsanställda och gjorde en vinst före skatt på 7,1 miljoner kronor.
I år omsätter de 50,1 miljoner kronor och nästa år räknar Göran Berg med att sälja för omkring 55 miljoner kronor.
Men det han helst pratar om är företagets arbete med socialt ansvarstagande och hållbarhet.
– Vi skulle gärna vilja bli granskade av Uppdrag Granskning. Jag har pratat med Janne Josefsson men han verkar inte tycka att det finns anledning att komma hit.
Tio procent av lönekostnaden i produktionen är kopplad till medarbetare under 25 år. De har också flera anställda med olika sorters funktionsnedsättningar.
– Det är en del av vårt sociala ansvarstagande. Vi vill tillhandahålla arbetsplatser åt dem som står utanför arbetsmarknaden och hjälpa till att skapa arbeten i vårt närområde.
På miljösidan är målsättningen att eliminera utsläppen. I dagsläget släpper de ut en fjärdedel av vad de har rätt till enligt länsstyrelse och kommun.
Men miljötänket till trots så är grundbulten i produktionen – råvaran i skumpropparna – oljebaserad och icke återvinningsbar.
Råvaran i skumpropparna är oljebaserad och icke återvinningsbar.Bild: Fredrik Norrlid
– Vi frågar våra leverantörer varje år om de kan byta ut den till förnyelsebar, till exempel metanolbaserad, men det finns inga som tillverkar det, säger Göran Berg.
Gå till toppen