Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansens kulturbudget drabbar kulturtidskrifter

Stödet till landets kulturtidskrifter minskar kraftigt i Allianens kulturbudget som ska gälla för 2015.
– Det är ett dråpslag, säger Siri Reuterstrand, ordförande för Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter som har sitt kansli i Malmö.
På fredagen justerade kulturutskottet nästa års budget och beslutade då om en minskning av stödet till kulturtidskrifterna med 75 procent. Det innebär att stödet minskar från cirka nitton miljoner kronor till fem miljoner nästa år.
Konsekvensen kan bli att många av de omkring 120 tidskrifter som söker stöd kan tvingas lägga ner, tror Siri Reuterstrand.
– Det är ett dråpslag. För många kulturtidskrifter är stödet grunden i ekonomin.
Siri Reuterstrand tror att de tidskrifter som får störst stöd, som Ord & Bild och Glänta, kommer att drabbas hårdast.
– Det får enorma konsekvenser för våra medlemmar, vi kan få se en massdöd bland kulturtidskrifterna.
Beskedet om den minskade budgeten kommer just när kulturtidskriftsföreningen tänkte föreslå att de skulle ingå i presstödssystemet.
– I takt med att kultursidorna försvinner blir tidskrifterna en viktig plats för idédebatten. I en så stor budget rör det sig om ganska lite pengar, det är konstigt att man väljer att ta bort det. Det är svårt att inte ta det personligt, säger Siri Reuterstrand.
Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter har nu startat ett upprop på nätet.
– Vi måste ju protestera. Vi kommer att göra vad vi kan för att stoppa detta.
Gå till toppen