Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Citronsockerkaka med frosting

10-12 portioner3 ägg2,5 dl strösocker1 tsk vaniljsocker50 g + 1 tsk smör0,75 dl mjölk1 citron3,5 dl vetemjöl2 tsk bakpulver2 msk ströbröd2 dl vispgrädde200 g naturell färskost0,5 dl florsockersalt
En sockerkaka med krämig frosting som du antingen kan garnera kakan med eller servera bredvid. Perfekt som fredagsfika!Bild: Middagsfrid
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt i en bunke. Smält 50 g smör och rör i mjölk. Blanda ner vätskan i äggsmeten. Skölj och riv skalet från citronen och blanda ner det i smeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och 0,5 krm salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Smörj en sockerkaksform med 1 tsk smör och bröa den med 2 msk ströbröd. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
5. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
6. Vispa grädde fluffigt i en skål. Tillsätt färskost, florsocker, 2 msk citronsaft och blanda ihop.
7. Servera kakan ihop med en klick frosting eller dekorera kakan med den innan du serverar.
Gå till toppen