Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättan tid för torra bubblor

December är sprudlets stora månad. 

En gång var det bara i överklassens hem som det dracks champagne och mousserande vin.
Så icke längre. Nu är bubblande vin var mans vana inte bara till nyår utan närhelst något skall firas eller bara för att man känner för bubblor i glasen. På ett kvartssekel har den årliga champagneförsäljningen på Bolaget nästan femfaldigats till närmare tretton miljoner liter och mousserandeförsäljningen mer än ”förbubblats” till nära 90 miljoner liter i fjor. Förhoppningsvis inte bara för att det är festligt utan också för att torrt mousserande är en förträfflig måltidsdryck.
Men även om fler och fler korkar far iväg under vår, sommar och höst så dricker vi aldrig så mycket skummande vin som i december. Mer än var fjärde champagneflaska säljs då och, kan vi tänka, konsumeras under julmånaden och nästan samma förhållande gäller cava från Spanien, prosecco och övrig spumante från Italien, crémant från Frankrike och annat mousserande vin från halva världen.

Champagne eller mousserande?

Det är naturligtvis en kostnadsfråga men också en fråga om konsumtionstillfälle. För en gångs skull är det inte lämpligt att ta bibelns generöse värd, han som serverade bättre och bättre vin efter hand, som föredöme. En god champagne i början av kvällen när alla sinnen är på topp och enklare vin framåt natten är en bra tumregel.
God, torr icke-champagne kan vara en riktig hit både som drink och till maten. Flera mousserande viner i högre prislägen är bättre än en hel del enkla champagner och är lika goda som apéritif som till, tja, säg ostronen – även om min julaftonsfavorit till just dessa mollusker är kruttorrtorra champagnen Tarlant Brut Zero (best nr 88000, 299 kr).
I flasksammanställningen här på uppslaget har jag samlat några av de bästa i olika kategorier. En rad champagner från kända hus finns inte med. Trots hyfsat höga priser till följd av hög kvalitet och stor efterfrågan är det sällan fel, för den som har råd, att köpa champagne från exempelvis husen Deutz, Bollinger, Taittingeroch Pol Roger– de fläckar inte sina rykten genom att släppa ut medelmåttiga viner på marknaden. Det är som regel i prislägen över 300 kronor som de verkliga champagnekickarna erbjuds.

Vitt eller rosa mousserande?

Det rosa i vinet kommer av en liten tillsats (oftast stilla) rött vin, i regel pinot noir. Detta ger ofta en liten rödbärig karaktär som inte är helt fel till förrätter med lite tyngd eller fågel- eller brässrätter och är oftast bra till inte alltför söta efterrätter med röda bär som hallon och jordgubbar. Den som fått ett glas Gosset Grand Rosé Brut(7405, 499 kr), min absoluta rosa favorit bland champagnerna, till hallon på en tunn smördegsbotten förstår resonemanget. Men exempelvis en Rotari Rosé(7701, 109 kr) eller Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé(7781, 119 kr) ger ytterst välsmakande valuta för pengarna.

Därför kostar champagne

Champagne måste komma från appellationen Champagne för att få kallas champagne. Efterfrågan är stor och tillgången är begränsad och de drygt 30 000 hektaren under vin blir inte fler – och odlarna vet att ta betalt för sina druvor som måste vara chardonnay, pinot noir eller pinot meunier ensamma eller i blandning. Dessutom är det arbets- och tidskrävande att göra champagne. Efter en första jäsning tillsätts socker och jäst för det andra jäsningen då också bubblorna bildas och sedan skall champagnen och mogna på sin jäst minst 1,5 år innan jästen avlägsnas och eventuell sockerlösning (dosage) tillsätts. Först därefter kommer flaskan ut i handeln.
De flesta mousserande viner är icke årgångsbundna. Flera årgångar, ofta tre, blandas och på det sättet säkras en typisk husstil. Detta hindrar dock inte att kvaliteten i vinet kan gå ner ibland efter flera sämre skördar på rad.
Champagnehusen och många mousserandeproducenter gör även årgångsviner speciellt bra år som lagras längre än icke årgångsviner. Dessa är i regel dyrare än icke årgångsviner.
De har även prestigeviner, typ Pol Rogers Cuvée Sir Winston Churchill (7548, 1 285 kr), som ofta är viner med få motstycken.
Därför är mousserande billigare
Tillgången på druvor är större och de blir därmed billigare. Många mousserande viner får dock, precis som champagne, sina bubblor vid en andra jäsning, méthode traditionel. En del får dock kolsyran tillsatt antingen direkt i flaskan eller i tank, den så kallade charmat-metoden.
Vilka druvor ger skummande vin?
De tre champagnedruvorna är vanligast, i synnerhet chardonnay, som är den vanligaste basen för mousserande utanför champagne. Till och med i Spanien, där inhemska sorter (det är druvan xarel-lo som ger cava den typiska jordbittra smaken) vinner främst chardonnay terräng. I sydfranska Limoux, som faktiskt var före Champagne med att framställa mousserande vin, är blanquette karaktärsdruvan, i tysk sekt är riesling vanligast, i norditalienska Franciacorta kan man blanda in pinot gris med de traditionella druvorna till sin utsökta, torra spumante, längre österut i Italien gör man prosecco på just den sötaktiga och ganska neutrala druvan prosecco. I Nya Zeeland gör vissa vinmakare sparkling wine på sauvignon blanc.
Skålat glas eller flöjt?
Förr var det grunda, vida glaset vanligt att servera champagne i. Det ser trevligt ut. Ögat och näsan går miste om annat: de vackra bubblorna som stiger uppåt i en evig ström och de dofter som vinet, inte minst det lagrade, ger. Både bubblor och doft kommer bättre till sin rätt i ett högt glas, gärna får det vara ordentligt bukigt för att ge vinet stor doftyta, och insvängt mot kanten – men inte för insvängt så att snudan hamnar utanför – den skall kunna hovra över vinet.

Bästa mousserande under 100 kronor

Betyg 4
Chapel Hill Sparkling Chardonnay, 65 kr, 7649, Balatonboglár, Ungern, kvalitet 1+
Mousserande. Enkel men ok för priset och tämligen torrt från Balatonsjöns södra strand. Stora bubblor och något klumpig frukt, men torrt och med frisk syra.
Marqués de Monistrol Brut, 76 kr7710, Cava, Spanien, kvalitet 2
Mousserande. Torr och enkel cava med kartig frukt och viss jordighet.
Charles Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir Brut, 89 kr, 7737, Crémant d'Alsace, Frankrike, kvalitet 2+
Mousserande. Tämligen torr, något uppstramad med frisk syraprofil. Kan med fördel användas till mat.
2010 Rotari Brut Riserva, 99 kr, 7567, Trentino, Italien, kvalitet 3
Mousserande. Ett mousserande vin under hundralappen som är direkt njutbart! Ungt och torrt med en underliggande stramhet och med fruktfräschör.

Bästa mousserande över 100 kronor

Betyg 4
Dopff Brut Cuvée Julien, 109 kr, 7410, Crémant d'Alsace, Frankrike, kvalitet 3+
Mousserande. Finstämd med mogen frukt och nötter och en smula choklad och apelsin. En smakrik Alsace-crémant.
Betyg 5
Pongrácz Brut, 109 kr, 7628, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 3++
Mousserande. Snygg, stram och smakrik. Lite grapefrukt och lite nougat. Helt torrt och mycket användbart.
Betyg 4
2011 La Vida al Camp, 109 kr, 7776, Cava, Spanien, kvalitet 3+
Mousserande. Torr, fräsch och stramt hållen cava med måttlig jordton och – alldeles, alldeles utmärkt.
Betyg 4
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, 115 kr, 7688, Crémant de Bourgogne, Frankrike, kvalitet 3
Mousserande. Torr, mineralisk och fruktsolid crémant med stort användningsområde. Fräschören är god och kritan sitter stadigt, den är den stora behållningen.
Betyg 4
Langlois Crémant de Loire Brut, 125 kr, 7404, Crémant de Loire, Frankrike, kvalitet 3+
Mousserande. Fruktfokuserad med utmärkt syra, torr men inte supertorr, lång men inte jättelång. Trevligt som framför allt sällskapsvin/apéritif.
Betyg 5
2009 Graham Beck Blanc de Blancs Brut, 129 kr, 6505, Breede River Valley, Sydafrika, kvalitet 3++
Mousserande. Krutig och syrafokuserad. Borde nog få vila ett år eller ett par. Mycket välgjort, balanserat och har lagringspotential.
Betyg 5
2008 Rotari Alpe Regis Extra Brut, 129 kr, 77152, Trento, Italien, kvalitet 3++
Mousserande. Torr, underbart mineralisk och med fantastiskt rik frukt och till och med komplexitet i doft och smak. Bra längd.
Betyg 4
2009 Hélène Dorléans Brut, beställningsvin, 139 kr, 87268, Loire, Frankrike, kvalitet 3+
Rejält torr, lätt och elegant med läcker, diskret grapefrukt och vissa mognadstoner. Ett festligt och personligt mousserande gjort på Loiredruvan chenin blanc.
Betyg 4
Ferrari Brut, 149 kr, 7721, Trento, Italien, kvalitet 3+.
Mousserande. Rent, snyggt, mineraltätt och fruktrent. Klingande klar – en fantastiskt trevlig mineralkrispig spumante som flåsar i champagners hälar.
Bästa champagne upp till 250 kronor
Betyg 4
Philippe de Nantheuil Brut, 159 kr, 77262, Champagne, Frankrike, kvalitet 3-
Mousserande. En enkel champagne men med vissa mineraliska fingeravtryck som äkthetsintyg. Fruktfokuserad med ett tydligt tropiskt ananasinslag.
Betyg 4
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 199 kr, 7891, Champagne, Frankrike, kvalitet 3+
Mousserande. Bra spets i syran, gulgröna äpplen, citrustoner och en smula mandarin, utmärkt kritkrispighet i avslutet. En hel del champagne för pengarna!
Betyg 4
Palmer & Co Brut Reserve, 229 kr, 7372, Champagne, Frankrike, kvalitet 3+
Mousserande. Det är på 229 kronor som riktiga champagner börjar och denna är den första som är värd en rekommendation. Harmonisk och trevligt torr med väl avvägd dosage, milda äppeltoner, lätt kittlande syra, viss kritighet och lite kex.
Betyg 4
Fourny Grande Réserve Premier Cru, beställningsvin, 249 kr, 74389. Champagne, Frankrike, kvalitet 4-
Mousserande. Frisk och rakt på sak med pärontoner, rökig mineralitet och gräddigt mousse. Torrt, friskt och aptitretande från ett av Champagnes många ”änkehus”, Vve Fourny & Fils.
Bästa champagne från 250 kronor
Betyg 5
De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, beställningsvin, 259 kr, 7885, Champagne, Frankrike, kvalitet 4
Mousserande. Synnerligen välavvägd, torr med mogen frukt, sprittande syra, krutig mineralitet, diskret krita, en smula brioche och härlig längd. Kooperativet bakom De Saint Gall fortsätter att imponera.
Betyg 5
2008 Palmer Blanc de Blancs, 309 kr, 7553, Champagne, Frankrike, kvalitet 4
Mousserande. Ännu en god och närmast fyndmässig årgång! Detta kooperativ får, med sin förmåga att nära nog oavsett årgång leverera toppkvalitet, mig att buga och nudda Champagnes kritiga jord med mitt kala änne.
Betyg 4
Delamotte Brut, beställningsvin, 319 kr, 7351, Champagne, Frankrike, kvalitet 4
Mousserande. Fullfruktig och frisk med bra syrabett och rik mineralitet. Ett gräddigt mousse smeker gommen och fägnar ögat. Fullblodschampagne och något av andravin för prestigemärket Salon.
Gå till toppen