Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Spelnördar i skyltfönster

Tre miljoner i bidrag från Malmö stad höll på att frysa inne.
Men efter en artikel i Sydsvenskan har Spelens hus kunnat flytta in i den tidigare barnvagnsbutiken vid Ellstorp.

I januari klubbade politikerna i fritidsnämnden ett mycket ovanligt beslut – att tre miljoner av skattebetalarnas pengar skulle betalas ut till hyra för ett "Spelens hus", en mötesplats för spelintresserade.
– Det är väldigt nytt att en kommun ger betydande belopp utöver föreningsaktivitetsstöd till spelföreningar, säger Alexandra Hjortswang, Skåneordförande för Sverok (tidigare Sveriges roll- och konfliktspelsförbund).
Såvitt Alexandra Hjortswang vet finns det bara ett tidigare exempel, i Kramfors. Men i Malmö höll den politiska miljonsatsningen på att stupa.
I maj i år berättade Sydsvenskan att miljonbidraget riskerade att frysa inne, eftersom flera fastighets­ägare vägrade hyra ut.
Men bostadsrättsföreningen Ellstorp läste artikeln.
De saknade hyresgäst för den tidigare barnvagnsbutiken i korsningen Nobelvägen och Sallerupsvägen.
Nu är kontraktet skrivet. Officiell invigning för Spelens hus blir den 3 januari nästa år.
Men i förra veckan fick bostadsrättsföreningens medlemmar komma på besök. Och den gångna helgen har det varit julspelhelg med ett femtiotal deltagare.
I lokalerna finns totalt ett tiotal spelföreningar med stor bredd: kortspel, bordshockey, brädspel, livespel, rollspel, tv-spel, dataspel, figurspel och östasiatisk popkultur. Alla ryms under moderföreningen Sveroks mantel.
Till spelens hus är nörden inte bara välkommen. Här vårdas nörderiet.
– Väldigt många människor spelar. Trots det har spel ett dåligt rykte. Vi vill visa att spel utvecklar och ger en meningsfull fritid, säger Johanna Taller i Sverok Skånes styrelse.
Redan före öppnandet planeras stora aktiviteter till julafton. Alla barn och unga som inte har en bra plats att fira jul är välkomna.
– Vi har skickat inbjudningar till föreningar för ensamkommande flyktingbarn, säger Alexandra Hjortswang.
Det blir så klart spel. Det blir också Kalle Anka via projektor och flera sponsorer har erbjudit julklappar.
Gå till toppen