Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Märkvärdiga Malmö

Godaste kaffet serverades i beckmörker

Det var elavbrott och kolsvart i husen vid Kronprinsen för andra dagen, när det ringde på Marianne Oros dörr. Där stod grannens dotter med en termos.
– Den koppen kaffe glömmer jag aldrig, säger hon.

Marianne Oros, snart 80, är en av alla som konkret fick uppleva konsekvenserna av skyfallen och översvämningarna i augusti.
Liksom sina jämnåriga grannar blev hon fast i sin lägenhet i två och ett halvt dygn när hissarna slutade fungera. Att riskera hälsan genom att treva sig flera våningar ner i en mörklagd spiraltrappa var inget alternativ.
När elen försvann var Marianne Oros glad för sin kärlek till värmeljus. Utan vare sig tv eller radio fanns det inte så mycket att göra, så den första kvällen lade hon sig tidigt. Strax efter klockan 01 vaknade hon och skrev dagbok:
”Känner mig väldig utlämnad just nu. Så sårbart är vårt samhälle 2014.”
Det blev värre. Som så många andra har hon bara mobiltelefon. När batterikraften var slut bröts kontakten med omvärlden.
– Det var det bästa kaffet jag druckit i mitt liv, säger hon om den rykande heta tröst som grannens dotter kom med.
Att kunna vinka till ett barnbarn i huset mitt emot och dotterns leveranser av varm mat gjorde ändå situationen dräglig.
Det kunde ha varit mycket värre, tänker Marianne Oros. En väninna bor på fjortonde våningen i Kronprinsen. En annan i samma hus fick uppleva hur trygghetslarmet slutade fungera.
Första gången Marianne Oros efteråt ville tvätta stod maskinerna i halvmeterhögt vatten. Först nyligen har allt börjat fungera igen. Hon var glad över att ha sålt bilen, när hon hörde grannar berätta om hur fordonen flöt i det vattenfyllda garaget.
I hennes källarförråd blev alla vinterskor förstörda. För att skydda dem inför en eventuell översvämning hade hon lagt dem i en hink. Den lyftes upp och tippade när avloppsvattnet steg. Fuskpälsens nedre kant hamnade i vatten och möglade.
– Jag behövde ha en scarf över ansiktet. Det luktade fruktansvärt, säger hon om att motvilligt röra sig där nere för att rensa.
Marianne Oros saknar Ulla Åberg, som ägde husen Akelius nu har tagit över.
– Hon var en fantastisk trevlig och bra människa. Hon hade kontakt med sina hyresgäster. Vissa timmar på dagen kunde man ringa henne direkt på telefon, säger hon.
Många av Malmös pensionärer känner igen Marianne Oros från Teater Augusten. Där var hon en del i ensemblen under fjorton år fram till förra våren, då hon slutade i samband med en långdragen konvalescens efter att ha fått ett nytt knä.
Av allt hon gjort i sitt liv toppar tiden med teatern. En av alla minnesvärda roller var den som Anna Anka.
Marianne Oros började arbeta som sömmerska som fjortonåring. Hon blev kontorist, telefonist och till sist kanslist på Malmö Energi. Hon har målat i olja, precis som sin mor. Efter 25 års intensivt resande i Europa, ofta i buss, börjar hon känna en viss mättnad. I dag syns hon hos PRO Svedala och har hittat goda vänner på Tuppen.
Släktforskning har blivit den nya stora passionen. "Huset, farfar och jag" heter boken som hon arbetar med vid datorn.
Farfar var nästan två meter lång och emigrerade till USA 1913. Han planerade att åka året innan med Titanic, men fick aldrig ihop till biljetten.
På ett sätt har cirkeln slutits berättar Marianne Oros:
– Farfar var husar här vid Kronprinsens husarregemente 1900 till 1904. Här bor jag nu, där han gått och skött hästarna.

Marianne Oros

Ålder: Snart 80 år.
Bor: Lägenhet i tiovåningshusen vid Kronprinsen, som tidigare ägdes av Ulla Åberg.
Familj: Tre barn och sju barnbarn.
Känd som: Skådespelare i Teater Augusten under 14 år fram till förra våren.
Gör nu: Släktforskar och skriver på en bok om sin familjs historia.
Ideellt arbete: Värdinna på Teatermuseet.
Bär slips ibland: "Det är roligt att göra lite tvärt om."
Varje dag i december presenterar Sydsvenskan personer med anknytning till nyhetshändelser under året, eller som har betytt något särskilt för Malmö 2014. Vem tycker du att vi ska lyfta fram? Mejla malmo@sydsvenskan.se
Gå till toppen