Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Rättspsyk kombinerar miljö med säkerhet

Sveriges största passiv- och plusenergihus byggs just nu i utkanten av Trelleborg. På det nya rättspsykiatriska centret ska 51 patienter kunna få vård vilket betyder 140 nya arbetstillfällen. Just nu är lastbilstrafiken med betong tät till den förre detta åkerplätten.

Decemberstormarna underlättar inte när stora betongfundament ska lyftas på plats men än så länge håller tidsplanen. Ett bygge av den här sorten måste få ta sin tid.
– Den här verksamheten har väldigt specifika krav, säkerheten är ju A och O, säger Patrik Rosén som är Regions Skånes ombud vid bygget.
– Brandsäkerhet och övrig logistik är också komplicerat. Här ska finnas många olika flöden av människor – personal, intagna, besökande och också en del forskning, säger installationssamordnaren Johan Oskarsson.
Det nya rättspsykiatriska centret, RPC, blir ett plusenergihus – det ska producera mer energi än det gör av med – och ett passivhus – det byggs med klimatskal och speciell isolering för att minimera värmeförluster. Ett eget vindkraftverk sörjer tillsammans med solceller för energiförsörjningen.
– Solfångare, solceller och vinkraftverk kostar en del att bygga men sedan kommer det att spara 1,3 miljoner kronor om året i energikostnader, säger Patrik Rosén.
Att bygga ett energisnålt hus utan att tumma på säkerheten är en utmaning som kräver sin planering. RPC blir en klass 2-anläggning
– Byggnaden blir rymningssäker men inte fritagningssäker, kan man säga. Men om det behövs en högre säkerhet för någon patient så finns det ett utbyte med anläggningen i Växjö som har en högre säkerhetsklassning, säger Patrik Rosén.
De fyra avdelningarna kommer att inrymmas i tre ”kuber” som ska gå att stänga av på olika sätt för att bilda mindre utrymmen. Det kan behövas vid brand eller när patienter ska skiljas åt. Men samtidigt som RPC ska hålla patienterna inlåsta är det också viktigt med en läkande miljö. Varje avdelning får en egen atriumgård och så blir det en stor gemensam gård med allt från träningsmöjligheter till ett litet utekök.
– De tre kuberna kommer att få utsikt över ett ganska trevligt landskap. Rummen ligger i det vi kallar för skalgränsen. Det finns varken mur eller staket utanför, utan ytterväggen är också säkerhetsgränsen, säger Johan Oskarsson.
Planerna på ett modernt rättspsykiatriskt centrum började ta form redan 2004. Efter utredning och upphandling kom bygget i gång i våras. Sommaren 2016 räknar man med att allt är klart, sedan dröjer det till hösten samma år innan anläggningen kan tas i bruk.
Tills dess fortsätter lastbilarna att rulla till byggarbetsplatsen. Bara för att forsla dit all betong behövs fler än 1000 lastbilslaster.
– Det kan bli mycket trafik men folk verkar se det positiva. Det är något nytt som händer i Trelleborg och det blir ju en stor arbetsplats, säger Patrik Rosén.
Gå till toppen