Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Privatflyg från Beirut inblandat i misstänkt grov människosmuggling på Sturup

Ett privatplan från Beirut landade i går kväll på Malmö Airport i Sturup med tio asylsökande ombord. Tre personer misstänks för grov människosmuggling.

Klockan 22 på måndagskvällen grep polisen två egyptiska män i 50-årsåldern och en libanesisk kvinna i 25-årsåldern. Jouråklagare anhöll de två männen under natten och under morgonen även kvinnan.
– Det var tio passagerare på planet. De blev medtagna till förhör enligt utlänningslagen och är nu asylsökande, säger Daniel Jonasson, inre befäl på Malmöpolisen.
De asylsökande är vittnen, inte misstänkta för något brott och har lämnats över till Migrationsverket, uppger Skånepolisens informatör Maya Forstenius på tisdagsmorgonen.
Under natten kunde Daniel Jonasson på Malmöpolisen bara få fram uppgifter på två av de tio asylsökande:två syrier födda 1965 och 1986. Jonasson vet inte vilken nationalitet de andra passagerarna har, eller hur gamla de är.
Hur mycket den mycket ovanliga resan kostar vågar inte Malmöpolisen spekulera i.
– Men det har ju kostat mer än vanliga flygbiljetter, säger Daniel Jonasson.
När larmades polisen?
– Vi larmades inte. Vi fick reda på det av vår personal på plats, säger Mikael Lindh vid Skånepolisen.
De tre misstänkta, besättningen, förhördes av polis under natten till tisdagen.
– De är misstänkta för det som i dagligt tal kallas grov människosmuggling, alltså hjälp till utlänning att illegalt ta sig till Sverige mot ersättning, säger Malmöpolisens inre befälDanielJonasson.
Är Säpo kontaktade?
– Ja.
Har Säpo närvarat vid förhör?
– Jag har inte haft den kontakten.
Sofia Bergström Malm på Luftfartverkets pressjour bekräftar att en privatjet, en Cessna 680, som kom från Beirut landade på Malmö Airport klockan 20.55.
– Det saknade passagerarlistor, så när det landade fattades misstanke om brott och blev ärende för polis och tull, säger hon.
Malmöpolisen har kopplats in eftersom det varit kort om arrestplatser i Ystad, enligt Daniel Jonasson.
Gränspolisen var på plats redan innan det blev känt att privatflyget var på väg till Malmö.
– Men det kom någon extra man när det blev känt att planet saknade passagerarlista, säger Daniel Jonasson.
Under dagen ska fallet tas över av en annan åklagare som ska sätta sig in i fallet och ge polisen utredningsdirektiv. En av uppgifterna blir att utreda exakt var planet kom i från och besluta vad som sk hända med det, uppger Ewa-Gun Westford, informatör på polisen i Ystad.
Gå till toppen