Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Showan Shattak prisas för kamp mot rasism

De krossade hans skalle. Men Showan Shattak kämpade och reste sig som en symbol för antirasismen.
På tisdagen belönades han med Malmö stads mångfaldspris och tackade med ett okonventionellt tal.

När applåderna tystnat lägger Showan Shattak ifrån sig blombuketten, diplomet och prischecken och ställer sig vid talarstolen. Framför sig har han Malmös mäktigaste politiker:
”Det finns en förnekelse i denna byggnad som skrämmer mig”.
Talet handlar om solidaritet – och motsatsen. Som att låta människor bo i tältläger – och "hoppas att det blir vårvärme imorgon”. Som att tro att upplopp och drogmissbruk försvinner för att man sätter "ungdomar på ineffektiva praktikplatser". Som att rasistattacker försvinner bara för att man ger "rasismen rött kort". "Ni sitter på resurserna."
"Ta ert ansvar. Tänk för hela Malmö. Fördela resurserna rättvist”.
Den 8 mars attackerades Showan Shattak och ytterligare tre personer av nazister. Själv vaknade han upp på neurointensiven i Lund, knivhuggen och med en krossad skalle. En månad senare, när han var på väg till rehabiliteringen på Orup, bad han taxichauffören att stanna till vid Folkets park.
På planket längs med parken, stod "Kämpa Showan", med stora bokstäver i vitt och himmelsblått.
– Jag såg målningen vid rondellen, i lägenhetsfönster och klottrat på marken. Det skapade extremt mycket känslor. Vi var fyra som blev överfallna, så jag hade hellre sett parollen "Kämpa Malmö" men jag insåg det finns en strategisk styrka i offentligheten, att den är ett verktyg för att nå politiska mål.
Nu ska han starta ett aktivitetshus "för supportrar i allmänhet och ungdomar i synnerhet". Men skadorna från attacken sinkar honom, eller som han själv säger "arbetsminnet är förstört, simultanförmågan katastrof".
– Jag vill vara den Showan som jag en gång var. Men jag kan inte och det är så frustrerande.
Gå till toppen