Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sverige har inte råd att vara landet som kräver högskoleexamen men inte kan erbjuda ett hållbart liv under studietiden."

Ett högre studiestöd är nödvändigt för att Sverige ska få välutbildade – och under studietiden fokuserade – civilingenjörer, läkare, kulturvetare och förskolepedagoger, skriver Linda Snecker, Vänsterpartiets högskole- och forskningspolitiska talesperson.

Arbetsmarknaden har förändrats och fler och fler jobb kräver utbildning och universitetsexamen. Men idag tvekar många inför att börja studera på grund av att de ekonomiska villkoren är för hårda, skriver Linda Snecker.Bild: Rolf Olsson (Arkiv)
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ett högre studiestöd är nödvändigt för att Sverige ska få välutbildade – och under studietiden fokuserade – civilingenjörer, läkare, kulturvetare och förskolepedagoger, skriver Linda Snecker, Vänsterpartiets högskole- och forskningspolitiska talesperson.
Studenter som inte kommer från familjer som kan stötta dem ekonomiskt under studietiden lever idag under tuffa förhållanden. Höga hyror för studentbostäder, dyr kurslitteratur och kollektivtrafikresekort äter upp många studenters ekonomiska frihet.
Vänsterpartiet hade tillsammans med regeringen, om budgeten gått igenom i riksdagen, satsat extra mycket på studenters ekonomiska villkor. Vänsterpartiet har sedan länge påpekat att många studenter saknar ekonomisk frihet och lever under alldeles för strama villkor.
Under alliansens regering växte ett synsätt fram där heltidsstudier på universitet i Sverige förväntades ske i kombination med arbete. Alliansen ansåg att heltidsstudier skulle kunna utföras på 75 eller 50 procent av tiden – och under resten av tiden kunde studenter förvärvsarbeta.
Istället för att reglera CSN-lånet till en dräglig nivå ansåg alliansen att studenten själv kunde tjäna in de pengar som behövs för att klara studietiden.
Att studenter kan kombinera studier med arbete är självfallet bra. Men heltidsstudier ska innebära studier på heltid – inte studier på deltid eller några procent. Inte heller ska studier behöva innebära ständig oro för att inte kunna betala hyran.
Ett högre studiestöd än dagens maximala studiebidrag på 9 024 kronor per månad är nödvändigt för att Sverige ska få välutbildade, och under studietiden fokuserade och engagerade, civilingenjörer, läkare, kulturvetare, förskolepedagoger och statsvetare.
Studenter är – vilket den tidigare regeringen tycktes glömma – en bred grupp som innefattar personer i olika åldrar och livssituationer. En del har bildat familj, en del är ensamstående. Vissa har redan en utbildning, andra kommer direkt från gymnasiet.
Men en sak skiljer studenter som grupp från exempelvis löntagare, och det är möjligheten till sjukskrivning.
Idag kan en student inte vara deltidssjukskriven från sina studier. Studenter har dessutom 30 karensdagar vid sjukdom, och det finns ingen rehabilitering tillbaka till studierna efter avslutad sjukskrivning.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, som representerar 280 000 studenter, har länge drivit frågorna och föreslår att sjukförsäkringen ska kopplas till studierna istället för till studiemedlen, att studenter ska ha rätt till deltidssjukskrivning och att antalet karensdagar minskas till sju.
Det är mycket bra förslag.
Den som blir förälder under studietiden träder in i en ekonomiskt krånglig period.
Studenter som inte har arbetat innan de började studera får endast det lägsta beloppet i ersättning av Försäkringskassan, det vill säga grundbeloppet på 180 kronor per dag.
En student har inte möjlighet att få tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn, istället är det studiemedlet – pengar som sedan till stor del ska betalas tillbaka – som ska bekosta vab-dagarna.
Sveriges arbetsmarknad har förändrats och fler och fler arbeten kräver en utbildning och universitetsexamen. Men idag tvekar många inför att börja studera på grund av att de ekonomiska villkoren är för hårda:
Det är för svårt att kombinera livet som småbarnsförälder med studier, det verkar inte vara lönt att ge upp vikariepoolsjobbet för att följa sin dröm att bli kulturvetare, det är alldeles för ekonomiskt påfrestande att lämna ett arbetsliv med sjukskrivningar för att studera vidare och få ett arbete som passar bättre.
Studenters villkor måste förbättras – Sverige har inte råd att vara landet som kräver högskoleexamen men som inte kan erbjuda ett hållbart liv under studietiden.
Inför det extra val som hålls den 22 mars kommer Vänsterpartiet att arbeta för att studenter under sin studietid ska ha råd att vara just studenter, och inte springvikarier eller kvällsarbetare vid snabbmatsrestaurang, och för att studenter ska slippa leva en bra bit från fattigdomsstrecket, som i Sverige ligger på 12 648 kronor i månaden.
Vi anser att Sveriges studenter förtjänar bättre än så.

Linda Snecker
Gå till toppen