Lund

Träningskoncept som kan utvecklas

Prata och träna. Träna och lära. Metoden som kickboxningsföreningen Real Fighter jobbar har visat sig ge resultat. Nu vill verksamhetsledaren Toni Guinovic utveckla konceptet.

Real Fighter och Lunds kickboxningssällskap delar lokal med Lunds Ungdomsförening och Spartacus MMA. Hit kommer träningsintresserade i alla åldrar.
– Vi har en väldig bredd - både akademiker och unga i utanförskap. Vi har lärare och civilingenjörer och vår världsmästarinna Elna Heimdal Nilsson är forskare i förbränningsfysik, säger Toni Guinovic.
De kompetenser som finns i huset vill föreningen använda.
– Man kan prata om faror med våldsbejakande extremism och så vidare, men integrationen måste komma från två håll.
Just nu tittar han på en lösning att utöka lokalen med en grannbyggnad för en mer renodlad fritidsverksamhet.
Inga tv-spel eller biljardbord kommer i så fall locka här. Istället ska ungdomarna komma för att ha en vettig plats att vistas på, samtidigt som en repertoar av vägledning kan ges av vuxna, både när det gäller skola, nätverkande och träning.
– För min del är det här arbetet ofrånkomligt. Man hör ofta hur ungdomarna sitter och diskuterar - nu är det mycket kring valet - och ibland blir det häftiga grupperingar. Jag vill gärna nyansera och förklara religiösa eller demokratiska processer. Politiker behöver till exempel inte vara "dum i huvudet” - det är vi som väljer dem, säger Toni Guinovic.
Under nästan tre år har han och föreningen drivit projektet ”Mot rasism och intolerans”. Syftet har varit att lära unga hur ett demokratiskt samhälle utan intolerans fungerar och vilka värdegrunder som är viktiga för det. Utöver träning och samtal, har också olika personer bjudits in till föreningen.
– Vi vill bryta utanförskapet hos ungdomarna, några av dem har en väldigt tuff bakgrund. Genom att de deltar i en dialog kan de förhoppningsvis se att det finns en annan väg för dem i samhället.
”Mot rasism och intolerans”
Är ett projekt som drivs av Real Fighter i Lund.
Är till för ungdomar som är 15 år och uppåt.
Vill genom träning, samtal och föredrag förebygga utanförskap och kriminalitet.
Finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Gå till toppen