Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Varför måste vuxna ha nätvett?

Sara Arvidsson, koordinator för Inte Okej, som samarbetar med Malmö mot Diskriminering för att utbilda skolpersonal i nätfrågor.

– Mer och mer tid spenderas på nätet. Många ungdomar är uppkopplade dygnet runt. Det är viktigt att vuxna är goda förebilder och vet hur man beter sig och vet vad som gäller.
Vilka sociala nätverk använder unga idag?
– Barn och unga använder Instagram, Snapchat, Youtube och Kik. Många använder Facebook men det är lite på nedgång eftersom föräldrarna också har börjat använda Facebook. Det är en hel del som har Ask.fm och Secret .
Varför måste lärare och skolpersonal ha koll på sociala nätverk på internet?
– För att det är en del av skolans ansvarsområde att arbeta förebyggande mot kränkningar och trakasserier och man kan inte separera den fysiska världen från onlinevärlden. Barn och unga ser inte distinktionen mellan dem. Det är jätteviktigt att vuxna hänger med på detta.
Ska man som vuxen kolla vilka sidor barnen är inne på?
– Nej, man ska inte vara internetpolis. Det handlar om att skapa en öppenhet och dialog, så att unga känner sig mer säkra på att få hjälp. Vi har märkt att vuxna blir teknikrädda när det i grund och botten handlar om relationer.
Kan du berätta hur man får dialogen?
–  Fråga barnen vad de gör på nätet. Alla föräldrar frågar hur var det i skolan och hur var träningen, men inte så många som frågar hur var det på nätet idag och vad gör du där?
Vad vill barnen att skolan ska göra?
– Vi har träffat över 2000 barn den här terminen och ställt den frågan. Högst upp bland svaren är alltid att skolan ska prata om hur man ska bete sig på nätet. Det är alltid högre upp än att kolla sidor eller förbjuda mobilen på skolan.
Hur ska man bete sig på nätet?
– Man ska tänka på den man kommunicerar med. Vuxna använder versaler och unga smileys och slang. Sedan ska man ta ansvar för det man säger. Det finns alltid en människa i den andra änden som reagerar på det man skriver.

Samarbete mot diskriminering

Föreningen Inte Okej och Spiritus Mundi arbetar med barn och ungdomars nätvardag.
Föreningen Malmö mot Diskriminering arbetar för att motverka diskriminering.
De två föreningarna samarbetar nu med utbildning för lärare och skolpersonal.
Gå till toppen