Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Anja Gatu: Sverige får en chans att lära av misstagen

I semifinalen väntar svårast möjliga motstånd – Norge.

Sverige har imponerat i turneringen – ända fram till den andra halvleken i det andra gruppspelets sista match. Då, när Sverige hade gått till halvtidsvila med en till synes betryggande och framförallt imponerande femmålsledning, tappade plötsligt Sverige matchen på ett oroväckande sätt.
Det tog 26 minuter in i den andra halvleken för Montenegro att äta sig in i matchen och med ett aggressivt försvarsspel tvinga tillbaka de svenska anfallsförsöken. Det var inte så att Sverige plötsligt spelade dåligt. Men Sverige tillät Montenegro att bli så bra som laget kan vara, och det höll på att kosta en svensk semifinalplats. Vill Sverige ta sig ännu längre i den här turneringen måste laget kunna hantera den typen av situationer.
Förbundskaptenen Helle Thomsens förlustfria svit bröts i och med matchen mot Montenegro. Hon har varit en viktig injektion och inspirationskälla för det svenska laget. Men efter sex spelade matcher i EM finns det framförallt ett frågetecken kring coachningen. Sveriges svaga punkt har varit målvaktsspelet, och med tanke på det är det oförklarligt att Filippa Idéhn har fått chans efter chans utan att behöva lämna plats i målet åt kollegan Johanna Bundsen. De enda som spelat mer under EM av de svenska spelarna är Isabelle Gulldén – som gör sitt livs mästerskap – och Jessica Helleberg. Mot Montenegro hade Filippa Idéhn en räddningsprocent på 17 procent vilket motsvarade fem skott. Den procenten måste upp om Sverige ska kunna vinna mot Norge på fredag.
Jag tycker inte heller att det går att skylla på det underkända målet i slutsekunderna. Det är baksidan med en bedömningssport – domaren måste fatta sina beslut blixtsnabbt och det blir alltid ett antal liknande lägen i en handbollsmatch. Och även om en handbollsmatch väldigt ofta är vansinnigt spännande in i det sista är det inte under den sista minuten matcherna avgörs.
Nej, den här matchen förlorade Sverige tidigare under halvleken. Att skylla på domaren tjänar ingenting till.
Men EM-äventyret är inte över än. Frankrike tog tack och lov sin uppgift på allvar – och här går det att vara mycket kritisk mot upplägget att inte de sista gruppspelsmatcherna spelas samtidigt – och besegrade Nederländerna. Sverige får en chans att lära av misstagen från den andra halvleken mot Montenegro, hitta tillbaka till det fina spel som laget visat tidigare under turneringen och ta sig till EM-final. Men då gäller det att besegra suveräna Norge.
Norge som kanske inte ser lika namnkunnigt ut som tidigare år, men inte tappat en poäng hittills under hela Europamästerskapet. Laget har vunnit alla sina matcher och är det något det kan så är det att spela semifinaler och hantera den press som det innebär att vara i slutspel och en match från en stor final. Det blir en stor utmaning för svenskorna – och en otroligt spännande match.
Gå till toppen