Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige till semifinal – till slut

Sverige föll mot Montenegro men tog sig ändå till semifinal i handbolls-EM.

– Helt fantastiskt. Det är det här vi haft som dröm och nu är vi där, säger Sabina Jacobsen.
Förutsättningarna inför den sista gruppspelsmatchen var enkla för svensk del: seger eller oavgjort mot Montenegro och Sverige skulle vara klart för semifinal. Men så blev det inte, i stället kom
Sveriges första förlust i mästerskapet sedan det regerande Europamästarlaget Montenegro vänt matchen i slutminuterna och vunnit med 30–29.
I stället för segerjubel i hallen fick de svenska spelarna åka tillbaka till hotellet och hoppas på att Nederländerna inte skulle vinna med tio mål mot Frankrike.
Det gjorde de inte. Frankrike, som redan var borta från semifinal-fajten, vann med 20–18 och Sverige blev semifinalklart i kavaj.
Eller i alla fall i mjukisbyxor.

När slutsignalen ljöd i Frankrikes match steg jublet i konferenssalen på hotellet i Zagreb där det svenska laget kollat på matchen tillsammans.
– Nu är det så skönt. Jag vågade inte riktigt tro på det. När det gått 53 minuter så vågade jag, säger Isabelle Gulldén, som efter Montenegro-matchen gick rakt igenom den mixade zonen utan att prata med media.
– Jag var sur efter matchen, för det kändes som om vi spelat bra och tagit de poängen som behövs. Det hade varit förfärligt att spela bort semifinalen på den matchen.
Montenegro går vidare som gruppsegrare på åtta poäng. Sverige slutade tvåa i gruppen, och när spelarna på fredagen checkar ut från hotellet i Zagreb är det inte för att åka hem, utan för att åka till Ungern och Budapest för att möta Norge i semifinalen på fredag.

Norge som för två år sedan förlorade EM-finalen mot Montenegro.
– Jag har inte sett dem så mycket men vi känner dem väl, känner spelarna. Det kommer bli tufft. Det kommer bli en annan typ av match, de kommer löpa mycket. Men vi ska vara väl förberedda på det, säger Gulldén.
Semifinalen blir också en repris på EM-finalen 2010, då Sverige förlorade mot Norge. Det blir en chans till revansch för Sverige, inte bara för den finalförlusten utan också för att de blev snuvade på segerjublet i arenan i Zagreb.
– Man är fortfarande arg för att vi förlorade, att vi inte fick springa runt och hoppa runt och segervråla. Så jag längtar redan till på fredag när vi ska spela match igen, säger Sabina Jacobsen.
– Nu vill vi bara ha mer. Vi nöjer oss inte med bara semifinal, utan nu ska vi till final.
Gå till toppen