Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utredning mot Malmöpolisen läggs ner efter nazistprotesten i Limhamn

De åtta förundersökningarna om Malmöpolisens agerande vid nazistprotesten i Limhamn läggs ned.

Bild: Patrick Persson
Polisen misstänktes för tjänstefel, misshandel och vårdslöshet i trafik efter nazistprotesten i Limhamn den 23 augusti. Nu lägger vice överåklagare Eva Nilsson ner de åtta förundersökningarna, skriver sverigesradio.se.
Situationen betecknas som våldsamt upplopp och polisens uppgift var att se till att Svenskarnas parti möte kunde genomföras, menar Eva Nilsson.
När Svenskarnas parti höll torgmöte vid Limhamns torg utbröt våldsamma kravaller. Uppåt tvåtusen Malmöbor hade samlats för att protestera mot nazisterna. De flesta uppträdde fredligt, men femton personer kommer att åtalas för våldsamt upplopp. Maskerade demonstranter ska ha kastat rökgranater, smällare och flaskor fyllda med vätska mot både polisen och nazisterna.
Polisen svarade med att sätta in rytteriet och en handfull personer hamnade under hästarna. Enligt Eva Nilsson hade personerna som blev påridna både utrymme och möjlighet att flytta på sig.
Eva Nilsson skriver i utredningen att det finns utrymme för olika bedömningar utan att den ena är fel och den andra är rätt i den situation då beslutet tas.
Eva Nilsson har inte kunnat nås för en kommentar. Åklagarmyndighetens presstjänst kände inte till att rapporten var klar och fick inte heller tag på henne under onsdagskvällen. Enligt hennes telefonsvarare är hon på semester och återkommer 29 december.
Lundabon Rode Grönkvist skadades av ett batongslag i huvudet vid demonstrationen.
– Jag är oerhört upprörd över att vice överåklagare lägger ned alla anmälningar och förmedlar direkta lögner om händelsen, säger Rode Grönkvist.
– Formen av nedläggningen av utredningen har formen av en markering. Det undersöktes ganska skilda handlingar som batongslaget, nedridningen och påkörningen och alla läggs ned samtidigt.
Han uppger att han stod i andra ledet vid kravallstaket och fick batongslaget när han fångat upp en person framför honom som föll.
– Jag gjorde inga utfall, jag var inte maskerad, jag skrek inte och inte heller misstänkt för något brott, enligt polisen.
Hur mår du nu?
– Jag hade ont i huvudet ett tag efter slaget men mår bra nu. Jag ska begära en överprövning av mitt ärende när jag får det skriftliga beskedet, det har inte kommit ännu.
Limhamnsbon Arvin Khoshnood var också på plats vid kravallerna.
– Jag var inte överallt men utifrån vad jag såg så tycker jag att polisen gjorde rätt och det är rätt att de frias från anklagelserna. De gjorde ett jättebra jobb utifrån en väldigt svår situation, säger Arvin Khoshnood.
Han var själv i direktkontakt muntligen med polisen.
– De var jättetrevliga mot mig när jag frågade vad som höll på att ske. De var vänliga när de bad oss backa undan, självklart var det inte som att vara på picknick, men de attackerade inte oss, säger Arvin Khoshnood.
Han är snarare kritisk till några av motdemonstranternas agerande.
– Demonstranter har ett demokratiskt ansvar att respektera poliserna och deras våldsmonopol. Sedan är det ju så att vissa inte vill följa lagen.
– Konsekvensen av antifascisternas agerande är att många inte vågar delta i demonstrationer. Framförallt är det sådan som jag, som kallas invandrare, som skadas av det.

Limhamnskravallerna 23 augusti

Nazistiska Svenskarnas parti hade ansökt om att få hålla en politisk sammankomst i centrala Malmö men hänvisades till Limhamns torg.
Polisen förväntade sig konfrontationer och hade stora resurser att tillgå. Även dansk dialogpolis kallades in.
Likt vid mötena i Ystad och Helsingborg fanns polisrytteriet på plats i Limhamn.
Minst cirka 1500 motdemonstranter infann sig vid Limhamns torg.
Minst tio personer skadades och många motdemonstranter anklagade polisen för övervåld.
Gå till toppen