Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdcentralen först i centrum

Nu börjar planerna för centrala Södra Sandby ta form. En detaljplan med vårdcentral har nyligen godkänts.

Först av allt ska vårdcentral och bibliotek byggas.
– Det är viktigt att det blir samråd om detaljplanen för kvarteret Kryptan. Nu kan Sandbyborna titta på förslagen och sedan kan vårdcentralen komma igång så fort som möjligt, säger Christer Wallin (M), ordförande i byggnadsnämnden.
Handlingarna går ut på samråd och visas efter nyår.
– Sedan räknar vi med granskning i april eller maj, säger Ivan Gallardo på stadsbyggnadskontoret.
Om allt rullar på som kommunen hoppas kan detaljplanen antas om ett år och därmed kan spaden sättas i marken i början av 2016. Vårdcentralen i Södra Sandby har länge varit i behov av nya lokaler. Det blir LKF som bygger.
Förutom vårdcentral och bibliotek planeras 47 lägenheter samt handelslokaler i kvarteret. Totalt byggs fem bostadshus, varav tre ovanpå vårdcentralen. En del av lägenheterna kan användas som LSS-bostäder.
Bebyggelsen formas i en nästan helt kringbyggd gård med en öppning mot norr. I söder mot Revingegatan planeras små lägenheter som nås via en loftgång. Bebyggelsen blir inte högre än tre och en halv våningar.
Det finns flera kulturhistoriskt värdefulla byggnader i området och rivningsförbud föreslås för tre: Sandby maskins monteringshall och fabrikshall samt Svenssons bageri.
– Vi har försökt hitta sätt att bevara Sandby maskiners lokaler. Maskinhallen är extra värdefull och ska bevaras. Nu undersöker vi om det kan bli bibliotek.
Ivan Gallardo, som handlägger ärendet, tror att definitivt besked om biblioteket kan lämnas till granskningen, men det krävs ett politiskt beslut också.
– Vi måste hitta en funktion om det ska vara kvar.
Sandby maskiner, som tillverkade jordbruksredskap och maskiner, lades ner 1982. Företaget etablerades efter att järnvägen mellan Lund och Harlösa drogs via Södra Sandby 1905.
Gå till toppen